Kruiningse Arjanne Bode maakt kunst van aanlandplicht

De aanlandplicht, een nieuwe wet die bepaalt dat alle bijvangst in de visserij aan land moet worden gebracht, inspireerde de 22-jarige studente Arjanne Bode voor haar afstudeerproject. De studente uit Kruiningen heeft het onderwerp gebruikt voor haar afstudeerproject aan de Academy for Art, Communication and design van Fontys in Tilburg. 

Met ingang van dit jaar moet bijvangst, met uitzondering van enkele soorten, aan land worden gebracht in het kader van de nieuwe aanlandplicht. "Dit houdt in dat alle bijvangst dood het land bereikt", vertelt Arjanne.

"Aan de ene kant is het goed dat vissers gestimuleerd worden om selectief te vissen, maar aan de andere kant vormt de bijvangst een probleem voor de vissers, hebben de dieren geen overlevingskans en zelfs de meeuwen moeten hun eten missen."

Arjanne zegt dat zij altijd al interesse heeft voor maatschappelijke onderwerpen. "Met name wat betreft duurzaamheid en de voedselindustrie. Daarnaast liggen mijn roots in Zeeland en heb ik jaren in een viswinkel gewerkt, de Viskêête in Yerseke." De aanlandplicht sprak de jonge kunstenares ook aan, omdat het geen alledaags onderwerp is.

In eerste instantie wilde Arjanne naar eigen zeggen het probleem oplossen. "Voor mijn opleiding als allround ontwerper zou ik dan vistechnieken ontwikkelen, maar daarvoor beschik ik niet over genoeg technische kennis. Daarom besloot ik door middel van de expositie ‘Als een vis op het droge’ de aanlandplicht onder de aandacht te brengen."

Impact

De expositie bestond uit een video-installatie waarin twee beelden naast elkaar de twee contrasten weergeven van de aanlandplicht.

"Ik wil met mijn film de twee kanten laten zien van deze wet. Aan de ene kant zie je wat er met de bijvangst gebeurt en dat er ook echt iets moet veranderen en dat de wet een goed begin is om selectiever te gaan vissen. Aan de andere kant zie je welke impact de wet heeft voor de vissers zelf, dat het eigenlijk onmogelijk is om selectief te vissen in scholen, hoe mooi het beroep is en de cultuur die hierbij hoort."

Arjanne voer voor de film mee op een vissersboot. "Ik merkte dat de vissers niet blij zijn met de wet. Zij zijn van mening dat nu alle bijvangst doodgaat en dus ook de jonge vissen. Dat heeft naar hun mening negatieve gevolgen voor de visstanden."

Naast de film bestond de expositie uit een aquarium met daarin vissen op sterk water met getatoeëerde namen van Nederlandse vissersboten en vissertatoeages, zoals je die vroeger vaak zag, zoals een anker. Arjanne is geslaagd voor haar opleiding. Voor het afstudeerproject kreeg zij een acht.

Tip de redactie