De Kunst- en Natuurroute in Wemeldinge bestaat volgend jaar twintig jaar. Mede-oprichtster Jozien Weststrate is erbij vanaf het eerste uur. De Kunst- en Natuurroute wordt twee keer per jaar georganiseerd. De route is dit weekend te bezichtigen op zaterdag 20 en zondag 21 augustus van 12.00 uur tot 17.30 uur.

De eerste Kunst- en Natuurroute werd georganiseerd in 1997. "We proberen de route elk jaar groter en beter te maken en dat is al een kunst op zich", lacht kunstenares van het eerste uur Jozien Weststrate (foto, rechts).

De kunstenaars exposeerden in hun eigen atelier, schuur of huis. Inmiddels is de route een evenement geworden met ruim dertig kunstenaars op verschillende locaties. De jongste kunstenaar is zeven en de oudste kunstenaar tachtig.

"De combinatie van kunst op locatie, de huiselijke sfeer en de aanwezigheid van de kunstenaars is denk ik de kracht van het evenement. We hopen dat we ook steeds meer mensen van ‘buitenaf’ aantrekken."

Weststrate heeft in de loop der jaren al heel wat verschillende disciplines binnen de kunst uitgevoerd. Deze veelzijdige kunstenares is haar loopbaan begonnen als coupeuse en zij heeft naar eigen zeggen jarenlang met veel passie als bloemist gewerkt. "Daar heb ik ook mijn voorliefde voor collages vandaan."

Blotevoetenpad

Westrate is binnen de kunstkringen bekend geworden met haar keramiek. "Ik hou van variatie en daarom gebruik ik ook andere technieken. Dit jaar heb ik onder andere een 3d-collage gemaakt met kantklossen, een soort weven met klossen. De rode draad in mijn werken is kleur."

Het thema van de route is dit jaar verbinding. "Elke kunstenaar interpreteert dit op een andere manier", vertelt Geertje Morée (foto, links) die samen met Weststrate de public relations voor het evenement regelt.

"We hebben binnen de organisatie ook het thema doorgevoerd. Zo hebben vluchtelingen ons geholpen bij het blotevoetenpad, een onderdeel dat leuk is voor jong en oud. Zo krijgen zij verbinding met Nederlanders, onze cultuur en kunst."

Kunst proeven

Ook jong en oud wordt verbonden met elkaar tijdens de Kunst- en Natuurroute. "Op het blotevoetenpad rondom de Vlietberg zie je ouders of grootouders samen met hun kinderen of kleinkinderen lopen, dat is toch geweldig."

Het is volgens de twee belangrijk om kinderen kunst te laten zien en proeven in al zijn vormen. "We hebben dit jaar bijvoorbeeld samen met een fotograaf en scholieren van de basisscholen Wemeldinge en de Hoeksteen foto’s gemaakt van hun knuffels in het Wemeldingse bos. Zij exposeren in Hotel Wemeldinge. Volgend jaar, tijdens het jubileumjaar, willen we nog meer scholen betrekken bij de route."

Aandoenlijk

Onlangs maakte Westrate naar eigen zeggen mee hoe mooi en leuk kinderen kunst kunnen vinden. "Er stond een jongetje van zeven te gapen naar één van mijn werken, een boomstam met clownhoofdjes. Later vroeg hij of hij een stuk hout en klei kon kopen, zodat hij het zelf kon maken. Ik vond het aandoenlijk, dus gaf ik hem een stuk hout, heb uitgelegd hoe het moet en toen heeft hij zelf met fimoklei mijn kunstwerk nagemaakt."

Dat jongetje, Jesse Klootwijk, is nu de jongste kunstenaar tijdens de route. De Kunst- en Natuurroute is te bezichtigen op zaterdag 20 en zondag 21 augustus van 12.00 uur tot 17.30 uur. Ook de Maartenskerk en Vlietberg zijn open voor bezoek. Er is een route verkrijgbaar die bezoekers langs alle locaties brengt.