Yersekenaren worden op donderdag 1 september tijdens een informatieavond van de gemeente Reimerswaal en waterschap Scheldestromen geinformeerd over maatregelen om wateroverlast in Yerseke te beperken.

In aanwezigheid van burgemeester Piet Zoon en wethouder Jaap Sinke van de gemeente Reimerswaal en waterschapsbestuurder Gert van Kralingen worden de werkzaamheden die bij de nieuwe maatregelen horen toegelicht. De bijeenkomst vindt vanaf 19.30 uur plaats in multifunctioneel centrum Tehaere in Yerseke.

Overlast na zware regenval

De gemeente en het schap nemen maatregelen naar aanleiding van de wateroverlast in ruim vijftig woningen in het dorpshart op donderdag 16 juni. Het had toen hard geregend.

'We willen een overstort aanleggen die bij extreme neerslag het teveel aan water in de riolering kan afvoeren naar de Molenpolder', vertelde een gemeentewoordvoerder destijds. Een riooloverstort is een put met een opening in de riolering op sloothoogte, waardoor het riool kan overlopen in de sloot. Dit gebeurt alleen als het riool vol komt te staan, bijvoorbeeld als het hard regent.

Beter

'De overstort voorkomt dat rioolwater lang op straat blijft staan', legde een waterschapswoordvoerder eerder uit. 'Maar als het heel hard regent heeft een overstort niet voldoende afvoercapaciteit om de straten droog te houden. Dan blijft het water korte of langere tijd op straat staan.'

De gemeente kijkt ook naar tijdelijke maatregelen voor de korte termijn. 'Maar zelfs met de maatregelen blijft de kans dat een bui groter is dan de riolering aankan.'

Er zijn volgens Scheldestromen betere oplossingen tegen wateroverlast dan een overstort plaatsen. 'Om hevige buien te kunnen verwerken is het effectiever via de straten hemelwater af te leiden naar sloten of groenzones', aldus de waterschapswoordvoerder.

'Dat gebeurt via gescheiden rioleringsstelsels. Ook is het beter om in stedelijke gebieden de hoeveelheid verharding te verminderen of verharding waterdoorlatend te maken.'

Wie op de hoogte gehouden wil worden van de ontwikkelingen kan mailen naar wateroverlastyerseke@reimerswaal.nl.