In en rond Wemeldinge is een nieuwe wandelroute over de geschiedenis van de parlevinkers uitgezet. Aan de hand van deze Parlevinkerroute komt het verleden van het dorp aan de Oosterschelde weer tot leven.

Vanwege de viering van het 150-jarig bestaan van het kanaal door Zuid-Beveland zijn er dit jaar tal van activiteiten in en rond Wemeldinge.

In samenwerking met MKB Wemeldinge heeft de Stichting Bewonersbelangen Wemeldinge de Parlevinkerroute ontwikkeld. De route is ongeveer 8 kilometer lang, maar kan ingekort worden of op andere punten worden begonnen. De bijbehorende teksten zijn van Anya Luscombe van de Stichting Bewonersbelangen Wemeldinge.

De geschiedenis van het dorp gaat ruim duizend jaar terug. In de negende eeuw was hier al sprake van bewoning door mensen. De Sint-Maartenskerk stamt uit ongeveer 1200 en de nabijgelegen, 12 meter hoge vliedberg is mogelijk nog ouder. Deze en vele andere bijzondere plekken in en rond het Oosterscheldedorp maken deel uit van de wandelroute.

Parlevinkers

De parlevinkers speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Wemeldinge. In 1849 waren er nog maar 155 huizen bewoond in het toen hoofdzakelijk agrarische dorp. De aanleg van het kanaal door Zuid-Beveland, die startte in 1852, bracht daarin verandering.

Parlevinkers voorzagen de beroepsvaart van proviand, goederen, textiel, scheepsbenodigdheden, olie en allerlei andere zaken. Vooral als schepen in de sluis lagen maakten de opvarenden gebruik van hun diensten. Een deel van de parlevinkers had zelf een boot. Lange tijd vormden zij een welvarende groep ondernemers in Wemeldinge.

In 1993 werd het kanaal omgelegd, bij het dorp vandaan, maar nog steeds passeren er jaarlijks zo’n 40.000 schepen. Wemeldinge moet het nu vooral van het toerisme, de duiksport en de pleziervaart hebben. Ook de fruitteelt en de bedrijvigheid rond de haven zijn belangrijke pijlers.

Historie

Leuk aan de Parlevinkerroute is dat de wandelaar allerlei punten passeert die een rol hebben gespeeld in de historie van het dorp. Om de wandelroute nog interessanter te maken komen ook andere aspecten van de geschiedenis van Wemeldinge aan bod.

Vanaf Camping Linda voert de route door de omgeving van de haven en de monding van het kanaal, waar het uitzicht op de wijde omgeving eruit springt, om via het sluisplateau in het oudere deel van het dorp te belanden.

Niet alleen vrolijkheid

Het is echter niet allemaal vrolijkheid wat de klok slaat. In de Daniëlstraat passeren wandelaars de plek waar in 1942 tien leden van het gezin Cijsouw omkwamen toen daar een Canadese bommenwerper neerstortte.

Via de Dorpsstraat leidt de route naar één van de groenere gedeelten van het dorp, met de Sint-Maartenskerk en middeleeuwse vliedberg. Dit wordt ook wel de Tuin van Wemeldinge genoemd. Tenslotte lopen de wandelaars via de Brouwerijweg, Chezeeweg en langs de molens Aolus en De Hoop terug richting het kanaal.

De routebeschrijving is verkrijgbaar bij de VVV in Wemeldinge en de campings in het dorp, maar is ook als pdf te downloaden. Voor de kinderen is er een speurtocht en kleurwedstrijd.