Expositie over veertig jaar Houtsnijclub Kapelle

Tot en met 25 augustus exposeren leden van de Houtsnijclub Kapelle in het gemeentehuis van Kapelle. Met houten beelden, houtsnijwerken en Zeeuwse messen geven ze inzicht in de betekenis van werken met hout en wat de resultaten ervan kunnen zijn.

 In september 2016 bestaat de vereniging veertig jaar. “Wij zijn de enige houtsnijclub van Zeeland”, vertelt voorzitter Kees de Koeijer.

“Het is ooit opgericht voor mensen na hun pensionering, maar tegenwoordig hebben we ook jonge leden. Maar onbekend maakt vaak onbemind en met de expositie hopen we anderen te inspireren.”

Houtbewerken is volgens de Koeijer ontzettend leuk om te doen. “Ik deed het ook al voor ik bij de club ging. Het zit bij mij in de genen, denk ik. Mijn vader deed het ook. Het gros van de houtsnijders zit alleen te snikkeren, dat is ook heel gezellig.” Snikkeren is het wegsnijden van kleine stukjes hout. “Dit kun je tot op hoge leeftijd blijven doen.”

Pipowagen

Houtsnijden, snikkeren en alles wat erbij hoort, kan iedereen leren volgens de leden. “Je moet er wel geduld voor hebben”, zegt Carlo van Gremberghe. Hij is al vijftien jaar lid van de houtsnijclub.

“Ik snijd al veertig jaar Zeeuwse messen. Na mijn pensioen ben ik naar de kunstacademie in België gegaan. Ik vind hout een mooi product om mee te werken.”

Volgens Siebe Kramer leeft hout en geeft het mooie nuances aan een kunstwerk. “Wij werken met 34 verschillende soorten hout en elke houtsoort is anders. Het kan weerbarstig zijn, maar ook meegevend.”

De leden krijgen ook opdrachten. “Zo hebben we de planken uitgesneden voor een pipowagen en een hondenkop gesneden als roerbeeld op een boot”, vertelt Kramer.

Houtlijm

De jubileumtentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. De werken geven een beeld van het veertigjarige bestaan van de club. Alle technieken zijn aanwezig; kerfsnijwerk, reliëfwerk, ruimtelijk en abstract.

De expositie bestaat uit werken zoals Zeeuwse messen, een albatros, Zeeuws meisje, paarden en een naaigarenkoffertje. Het wapen van Zeeland is ook uit hout gesneden.

De club staat regelmatig op boerenmarkten. Op dit moment heeft de vereniging 32 leden, van wie acht vrouwen, zoals Keetie van Oosten. Zij was vroeger lerares textielvorming.

“Ik ben altijd al creatief geweest. Het leuke aan deze club is dat er, ook al kom je als leek binnen, heel veel mensen zijn met jaren ervaring die je graag helpen om het te leren. Als er wel iets mis gaat, is het vaak nog te redden met een beetje houtlijm.”

Tip de redactie