VSS Machinebouw heeft als eerste bedrijf binnen de gemeente Borsele het asbestdak van de bedrijfsloodsen in Oudelande laten vervangen met behulp van gemeentelijke subsidie. Daarom kreeg eigenaar Jan Steketee van het loodsencomplex donderdagmiddag de Borselse wethouder Kees Weststrate op bezoek met een bloemetje.

Het vervangen van het asbestdak is de afgelopen maanden uitgevoerd, vertelt Jan Steketee (foto, links). De vervangingskosten bedragen zo’n 250.000 euro. Via de subsidieregeling is een deel daarvan gedekt. De rest komt voor rekening van de eigenaar.

Het loodsencomplex in Oudelande is gebouwd in de jaren '80 en '90 en er lag 5500 vierkante meter aan asbestplaten op het dak. Na 1994 mocht asbest niet meer gebruikt worden.

Steketee is zeer te spreken over de eenvoudige wijze waarop de gemeente de regeling heeft opgezet. Wethouder Weststrate (foto, rechts) stelt dat de gemeente de stimuleringsregeling met opzet niet volledig heeft dichtgetimmerd, zodat deze beter toegankelijk wordt voor bedrijven die van hun asbestdak af willen.

Het aanvragen van een landelijke subsidie voor asbestverwijdering kostte Steketee naar eigen zeggen beduidend meer moeite.

2020

Borsele loopt volgens Weststrate voor in Zeeland op het gebied van asbestverwijdering. De regering heeft besloten dat in 2024 alle asbestdaken in Nederland moeten zijn vervangen. Reden is dat als asbest veroudert, het langzaam uiteen valt, waardoor de kankerverwekkende vezels in het milieu terecht kunnen komen.

De gemeente Borsele wil voor 2020 al het asbest uit de kernen verwijderd hebben en stimuleert daarom bedrijven en particulieren asbestdaken tijdig te vervangen. De vrees is dat veel bedrijven en particulieren te lang wachten met het verwijderen van hun asbestdaken, zodat er tegen 2023 lange wachttijden dreigen.

Ondernemingen die asbestdaken verwijderen kunnen 4,50 euro subsidie per vierkante meter dak krijgen. Borsele doet daar nog eens 3,50 euro bovenop. Plaatst de ondernemer ook nog nieuwe zonnepanelen, dan wordt de vergoeding met een euro per vierkante meter verhoogd.

Particulieren die een asbestdak van maximaal 35 vierkante meter volgens voorschriften verwijderen, krijgen van de gemeente een tegemoetkoming in de kosten van vijftig euro. "Daarmee zijn de kosten voor verpakkingsfolie en vervoer min of meer gedekt", verwacht de wethouder.

Brand

Projectleider Marnix de Jong van de gemeente Borsele stelt dat alle grotere bedrijven in en bij de kernen een aanvraagformulier voor de subsidieregeling krijgen.

Mocht er brand ontstaan bij zo'n bedrijf dan zijn de gevolgen groot. Asbest raakt vaak verspreid in de omgeving bij brand en dan moet de boel dagenlang ‘op slot’ om het materiaal veilig te kunnen verwijderen.

De Jonge noemt de recente brand bij een autobedrijf in Vlissingen als voorbeeld. Bedrijven in de buurt ondervonden daarvan veel hinder.

Douchecabines

De kosten voor de vervanging van een asbestdak variëren per situatie. "Het saneringsbedrijf moet sowieso een kraan en douchecabines meenemen." Daarnaast hangt het ervanaf hoeveel vierkante meter asbest er moet worden verwijderd, maar ook of het bedrijf er goed bij kan.

Staan er bijvoorbeeld bomen naast een pand, dan kan dat de werkzaamheden hinderen en worden de kosten mogelijk hoger, zegt de De Jong. Steketee hield ten tijde van de werkzaamheden rond zijn bedrijf een strook van zeven meter breed vrij voor de kraan.