De miljoen euro die de gemeente Borsele eind 2015 in een investeringsfonds stopte voor de financiering van sociaalmaatschappelijk projecten, heeft al bijna in zijn geheel een bestemming gekregen.

Door dit succes vult Borsele het fonds met een half miljoen euro aan, vertelt wethouder Ad Schenk.

Bijvoorbeeld verenigingen kunnen via het fonds geld lenen voor de financiering van zonnepanelen. "Het mes snijdt aan twee kanten", stelt Schenk. "We hebben rendement van ons geld en maken er wenselijke zaken voor de gemeente mee mogelijk."

De wethouder had niet gedacht dat het investeringsfonds zo snel 'leeg' zou zijn. "De miljoen euro is op een haar na uitgegeven of gereserveerd voor plannen. Daarmee is onze opzet uitgekomen. Maar dat het zo snel zou gaan, vind ik verrassend."

Bezuinigen

Het idee voor het investeringsfonds is geboren uit de noodzaak tot bezuinigen. "Bij de bank krijgen we nu bijna geen rente voor ons spaargeld." 

Daardoor besloot de gemeente een investeringsfonds van een miljoen euro op te zetten, met als doel structureel 75.000 euro rendement te realiseren. "Die 7,5 procent halen we niet bij alle projecten, omdat bijvoorbeeld sportverenigingen weinig middelen hebben om te investeren, maar het rendement is er wel. We bezuinigen door te investeren."

Zonnepanelen

Vanuit het fonds zijn tot nu toe vooral zonnepanelen bekostigd. Veertienhonderd in totaal, vertelt Marcel Aanen, beleidsmedewerker duurzaamheid bij de gemeente Borsele. "Deze zonnepanelen wekken samen genoeg energie op voor zo’n negentig huishoudens."

Daarmee wordt Borsele 'groener' en de nieuwe eigenaren van de zonnepanelen – vaak sportverenigingen en dorpshuizen – besparen op hun energierekening, aldus Aanen.

Subsidie

"Zo kunnen ze bijvoorbeeld voorkomen dat de contributie omhoog moet." Ook kunnen de zonnepanelen ertoe bijdragen dat de gemeente minder subsidie hoeft te verstrekken, omdat een vereniging minder vaste lasten krijgt.

De afgelopen tijd zijn er op negen dorpshuizen in de gemeente in totaal 529 zonnepanelen gelegd. In Nisse kon dankzij het fonds een keuken worden geplaatst in het gerenoveerde dorpshuis. "Daarvoor hebben ze 22.000 euro geleend. Nu kunnen ze de huur verhogen, omdat de keuken meer inkomsten oplevert."

Led-verlichting

Bij de voetbal- en tennisverenigingen in Borsele zijn in totaal 517 zonnepanelen gefinancierd door het fonds. Dit sluit volgens Schenk en Aanen mooi aan bij het project Energieke Sportverenigingen, dat sporters laat nadenken over duurzaamheid.

"Je raakt in gesprek over energiebesparing en hoe je dit ook op andere manieren kunt bereiken", zegt Aanen. Zonneboilers brengen in sportaccommodaties minder op, blijkt volgens Aanen, maar infraroodverwarming en led-verlichting kunnen wel interessant zijn.

"We dacht dat zonneboilers dat ook waren, maar in de zomer, als er de meeste zon is, zijn er de minste sporters. Er wordt dan te weinig warm water verbruikt."

Led-verlichting

Bij sportvereniging Apollo '69 in 's-Gravenpolder is met het investeringsfonds led-verlichting aangelegd. "Ze wilden een extra veld, maar daarvoor is er geen ruimte", vertelt de wethouder. Daarom is het oefenveld verbeterd. "De club is blij met de led-verlichting. Het licht schijnt zeer gericht, de buren hebben er bijna geen last van."

Om meer maatschappelijke initiatieven te helpen realiseren, stopt Borsele nog eens een half miljoen euro in het fonds. "De gemeente wordt beter van dit soort plannen en de gebruikers zijn te spreken over het fonds."