In Goes wordt hard gewerkt aan een grote openluchtvoorstelling, waarmee ook in 2017 het themajaar van de gemeente gekenmerkt wordt.

Na Afrika (foto) en Latijns-Amerika staat volgend jaar het werelddeel Azië in al zijn facetten centraal.

Inmiddels hebben veel Goesenaren zich aangemeld met ideeën voor activiteiten om het themajaar vorm te geven. Aan het spektakel, dat traditiegetrouw in de zomer plaatsvindt, doen veel verenigingen mee. Omdat er nog enthousiaste deelnemers nodig zijn, roept Goes geïnteresseerden op zich in te schrijven.

Niet alleen leden van verenigingen, ook individuen die zich voor of achter de schermen willen inzetten voor het spektakel zijn welkom. Drijvende krachten Koen Schyvens, Lia Fonteijn en Rob Maaskant zijn druk bezig met het uitwerken van een verhaallijn en ook wordt er druk gezocht naar een spannende locatie. 

Cock van den Wijngaard is als beleidsambtenaar afdeling Omgeving en Economie nauw betrokken bij de organisatie van het Goese themajaar. "We vragen alle verenigingen mee te doen, ook als deelname niet zo voor de hand ligt, bijvoorbeeld door die van een roeivereniging."

Stadsrechten

Van den Wijngaard legt uit dat de goede samenwerking tussen verenigingen tijdens de viering in 2005 van zeshonderd jaar stadsrechten in Goes aanleiding was om hierop met themajaren voort te borduren.

Nadat tijdens Goes600 werd gezocht naar het Goese verleden, is de zoektocht verlegd naar de stad in relatie tot de rest van de wereld. Elke vier jaar wordt in een reis door de wereld een ander continent aangedaan.

"Een werelddeel biedt veel aanknopingspunten. Niet alleen zijn er veel culturele aspecten, ook is er sprake van kennisoverdracht", stelt Van den Wijngaard.

"Na Zuid-Amerika is Azië een logisch vervolg, omdat dit deel niet alleen historisch en cultureel interessant is, maar ook economisch gezien. Bovendien hebben we met een land als Indonesië een bijzonder verleden."

Veertig

Mensen kunnen ideeën voor het themajaar aanmelden via www.goesazie.nl. Inmiddels zijn er zo’n veertig plannen binnengekomen.

"We nodigen mensen niet alleen uit ideeën te bedenken, maar ze ook zelf uit te voeren. We vragen verenigingen en bestaande initiatieven hun activiteiten Aziatisch in te kleuren."

De gemeente, in de vorm van een stuurgroep onder leiding van burgemeester Verhulst, heeft de functie de ideeën aan elkaar te knopen, voor publiciteit te zorgen en subsidieaanvragen te coördineren.

Bijzonder

Van den Wijngaard heeft al heel wat leuke ideeën voorbij zien komen, maar één initiatief springt er wat hem betreft uit.

"Alle ideeën zijn bijzonder, maar ik vind het gezin dat naar India is afgereisd om daar ervaring op te doen op het gebied van dans en theater om het hier op scholen in Goes te delen, wel heel bijzonder. En in de Goese Polder hebben ze elke zomer een wijkfeest dat volgend jaar een polder party 'Asian style' wordt."

Aan het eind van de zomer moet de basis van het verhaal voor het spektakel gelegd zijn. Op dinsdag 6 september is er een informatieavond over het Aziëspektakel.