De families van Dijk en Van der Wilt wonen en werken al jaren in Papoea, Indonesië. Zij zijn op verlof in Nederland om nieuwe fondsen te werven voor hun zendingsmissie.

Pieter van Dijk en Jacomien van der Wilt zijn broer en zus. Pieter werkt als piloot voor Mission Aviation Fellowship (MAF) en woont samen met zijn vrouw Anja en hun vijf kinderen aan de kust in Papoea, in Nabire.

"Ik vervoer passagiers en goederen", vertelt Pieter. Het werk is zijn levensmissie. "Wij doen bijvoorbeeld ook ziekenhuisvluchten. Dit is vaak lastig, omdat het soms wel twee uur duurt tot wij ter plaatse zijn en men daar heel laat hulp inroept. Dit gaat ook nog allemaal via de radio, niet zoals bij ons met een mobiele telefoon."

Zijn vrouw Anja geeft als vrijwilliger les aan buurtkinderen.

Alfabet

Pieter en Jacomien van der Wilt wonen samen met hun drie kinderen in het binnenland, in Wamena. Broer en zus wonen zo’n vierhonderd kilometer uit elkaar.

"Ik vlieg weleens op Wamena. Ik ga dan altijd even bij hen langs en neem bijvoorbeeld vers fruit voor hen mee." Pieter en Jacomien van der Wilt zijn werkzaam in het onderwijs. "Wij werken op de Pabo", vertelt Jacomien.

"Het onderwijs is daar heel anders dan in Nederland, het is echt heel erg slecht. Leraren komen soms weken niet opdagen en het enige wat men daar hoeft te leren is het alfabet." De mensen kunnen een diploma kopen, vertelt Jacomien.

Zelfbeeld

"Omdat de Papoeaas een etnische minderheid zijn in Indonesië is hun zelfbeeld heel laag. Omdat hen niets is geleerd, voelen ze zich vaak dom. Onze missie is hen naast de nodige lesstof een beter zelfbeeld mee te geven."

Ieder mens heeft waarde, is de boodschap die Jacomien wil overbrengen. "Wanneer zij hun waarde inzien, willen zij ook investeren in andere kinderen en in het onderwijs. Hopelijk wordt het dan allemaal beter."

Beide gezinnen worden ondersteund door giften. "Wij hebben geen salaris", vertelt Pieter van der Wilt. "We leven van giften. Zonder de mensen die ons ondersteunen zouden wij onze zendingsmissie niet kunnen doen." 

Kijk voor meer informatie over de familie van Dijk op www.maf.nl/vandijk en voor de familie Van der Wilt op www.wildeverhalen.blogspot.com.