Maatregelen tegen mosselen en oesters Oosterschelde opgeheven

Mosselen en oesters uit het oostelijke deel en de noordelijke tak van de Oosterschelde mogen weer in de handel worden gebracht. 

"De beperkende maatregelen die hiervoor vorige maand zijn genomen zijn opgeheven", laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag weten.

"Vandaag hebben we nieuwe meetresultaten gekregen en die gaven aanleiding om de maatregelen op te heffen", zegt de woordvoerder vrijdag.

Giftige TTX

In juni besloot de NVWA dat mosselen en oesters uit twee productiegebieden in de Oosterschelde niet in de handel mochten worden gebracht, omdat de giftige stof tetrodotoxine (TTX) was aangetroffen. "Het ging om een voorzorgsmaatregel met het oog op de volksgezondheid."

De metingen die de NVWA vorige week in deze gebieden heeft uitgevoerd geven aanleiding voor het heropenen van de eerder gesloten gebieden. "We blijven wekelijks de Nederlandse visgebieden voor schelpdieren extra op TTX controleren." De resultaten van deze metingen worden gepubliceerd op de website van de NVWA.

Tip de redactie