30e editie van Borsele Sloepoort Cup begint binnenkort

De dertigste editie van de Borsele Sloepoort Cup (BSC) staat van zaterdag 6 tot en met zaterdag 13 augustus op het programma. Bij de sportcomplexen van SV Nieuwdorp en Lewedorpse Boys gaan zestien Zeeuwse teams de strijd met elkaar aan.  

Daarnaast meten Goes, VC Vlissingen, Kloetinge en Bruse Boys zich met elkaar in de Super Poule. Met tien dagdelen duels biedt het toernooi dit jaar extra veel voetbal. Er zijn vijf voorrondes en vijf finalerondes.

De zestien clubs die onderling uitmaken wie het sterkste is, zijn Dauwendaele, Zeeland Sport, Walcheren, Lewedorpse Boys, Nieuwdorp, DwO’15 (fusie van SVD en Volharding), GPC Vlissingen, Patrijzen, De Meeuwen, Oostkapelle, Terneuzen, VC Vlissingen zaterdag, Nieuwland, RCS, Luctor ’88 en Zeelandia Middelburg.

De Super Poule biedt wedstrijden tussen VC Vlissingen zondag, Goes, Kloetinge en Bruse Boys.

Deelnemersveld

"In totaal hebben we 1800 minuten Zeeuws voetbal", kondigt Peter de Vos van de BSC-commissie aan. Hij stelt dat de organisatie erin is geslaagd een goed deelnemersveld voor de jubileumeditie vast te leggen.

"Maar liefst twintig Zeeuwse clubs, van de vierde klasse tot en met de hoofdklas, doen met hun eerste selectie mee. Zoveel teams hadden we nog nooit. Het is jammer dat Hoek niet meedoet, maar met zeven van de tien Zeeuwse topclubs zijn we heel tevreden."

Van Gaal

Al sinds het begin in 1986 organiseren Lewedorpse Boys en SV Nieuwdorp het toernooi om de Borsele Sloepoort Cup samen. "Het begon als aardigheidje, met Helmond Sport, Den Bosch, Arnemuiden, Patrijzen, Nieuwdorp en Lewedorp. Teams deden mee als voorbereiding op het nieuwe seizoen en dat is het toernooi nog steeds."

In de beginjaren namen steeds meer clubs uit het betaald voetbal deel en steeds minder regionale teams, vertelt de Vos. Begin jaren negentig kwamen daar eredivisionisten bij.

"We hebben bijvoorbeeld RKC gehad, Sparta, Utrecht en Ajax 2 met de 17-jarige De Boertjes en trainer Louis van Gaal. Volgens de overlevering is hij nog helemaal uit zijn dak gegaan, omdat de voorzieningen, zoals het zwembad, hier allemaal zover weg waren. Vanwege de warmte had hij zijn spelers vrij gegeven, maar ze moesten wel fysiek bezig zijn."

Toptransfer

Ook de deelname van Vitesse, onder leiding van Leo Beenhakker, leverde een gedenkwaardige anekdote op. "Zij hadden net Machlas naar Vitesse gehaald voor acht miljoen euro. Dat was een toptransfer voor midden jaren negentig. Maar tijdens het toernooi raakte Machlas geblesseerd en was zes weken uitgeschakeld."

Ook buitenlandse clubs als het Spaanse Sporting Gijón en het Engelse Swindon Town met Glenn Hoddle hebben op het BSC-affiche gestaan.

Grote namen

Op den duur was het financieel niet langer haalbaar om grote namen naar Borsele te krijgen. Dat maakt het toernooi niet minder gezellig.

"De spelers van nu hebben vaak bij meerdere Zeeuwse clubs gevoetbald en kennen daardoor veel mensen. Ze vinden het leuk om elkaar hier weer te zien. De laatste zaterdagavond van de BSC is dan ook een soort reünie."

Tip de redactie