Kapelse zusjes Remke en Nynke skeeleren voor het goede doel

De zusjes Remke en Nynke van Rijs, beiden lid van skeelerclub SSC de Poel, wonnen net voor de zomervakantie allebei de derde plek tijdens een skeelerwedstrijd van regio Zuid-Nederland in Limburg.

Na de vakantie trainen ze op de nieuwe skeelerbaan in Kapelle, op het plein voor brede school ‘t Saamdeel. Voordat ze weer naar school gaan skeeleren ze ook nog even 24 uur voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

De skeelerbaan in Kapelle is nog niet officieel geopend, maar het parkeerterrein is wel al voorzien van nieuw asfalt. Hierop is met een groene lijn een 150-meterbaan gemarkeerd. "Daarop kunnen we perfect trainen", vertelt de 12-jarige Remke.

Zij schreef een brief naar de gemeente en daardoor is er nu een skeelerbaan in Kapelle. "In groep zeven moest ik een zakelijke brief schrijven en ik besloot de wethouder een brief te schrijven dat ik graag in Kapelle een plek zou willen hebben om te skeeleren."

"Na een tijdje kreeg ik een uitnodiging voor een gesprek op het gemeentehuis. Ik mocht een paar 'clinics' geven en later is er besloten om de 150-meterbaan te realiseren op het plein voor de brede school."

Schaatsen

De zusjes kunnen nu dichtbij huis trainen. Naast het skeeleren, schaatsen de meiden in de winter. "We zijn begonnen in Breda", vertelt Nynke. "Onze vader wilde graag een sport met ons doen en dat werd schaatsen."

Later hoorden ze over skeeleren en zijn de zusjes dat erbij gaan doen. "Onze neefjes doen ook mee. Het is dus echt een familiesport geworden. We gaan elke maandag trainen in Kapelle en dan doen we met name conditietraining. Daarnaast trainen we elke woensdag op de binnenbaan in Middelburg. Dat is een soort shorttrack en daar oefenen we veel met techniek."

Kampioen

Tijdens de skeelerwedstrijd van regio Zuid-Nederland in Limburg won Remke de sprint in de categorie P1-meisjes. Op de 333-meterbaan was ze het enige meisje dat onder de 37 seconden bleef.

Nynke had een minder goede sprint, maar wist zich door een derde plek op de inline en een derde plek op de puntenkoers toch net op het podium te werken. "Ik ga nu nog meer trainen voor de sprint."

Beide zusjes geven aan dat zij van skeeleren best hun werk willen maken. "Het hoogste wat we kunnen halen is natuurlijk wereldkampioen. Als we ooit de kans zouden krijgen en zo goed worden, gaan we daar zeker voor."

KiKa

Samen skeeleren versterkt hun band vinden de twee zusjes. "Ons zusje Lieke gaat volgend jaar ook beginnen met skeeleren en papa skeelert ook. Samen skeeleren is leuker."

Voordat de meiden na de vakantie gaan trainen op de nieuwe skeelerbaan in Kapelle nemen ze eerst deel aan 24KiKa in Biddinghuizen op 2 en 3 september. "We gaan dan 24 uur lang elk uur drie kilometer skeeleren om geld op te halen voor KiKa. Het is fijn dat we iets kunnen doen voor deze kinderen met onze sport."

Tip de redactie