Van woensdag 27 juli tot en met zondag 31 juli en van woensdag 3 augustus tot en met zondag 7 augustus is het gebied rond de Ambachtsherendijk bij Nisse opnieuw het decor voor het gratis toegankelijke hippische evenement Jumpin' de Weel.

In 2001 vond Jumpin' De Weel, een initiatief van paardensportvereniging De Weelruiters, voor het eerst plaats.

Inmiddels is het springconcours uitgebreid tot een tiendaagse happening, waarbij ruiters van verschillende niveaus deelnemen aan de springsport, dressuur en mennen. Ook dit jaar verwacht Jumpin' de Weel duizenden bezoekers te trekken, want het biedt activiteiten voor het hele gezin.

Omdat het evenement dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd wordt, is het programma uitgebreid met ‘winning rounds’, waarbij deelnemers prijzen kunnen winnen, waaronder een quad en een auto.

Ook nieuw dit jaar is het streven van de organisatie de pony’s een prominentere plaats te geven door het verplaatsen van het springen van de pony’s naar de eerste week.

"We hebben geprobeerd het aantal deelnemers gelijk te houden, omdat het zo voor iedereen beter te behappen is. Niet alleen krijgen de pony’s meer aandacht, ook wordt zo de hectiek rond het aankomen van de deelnemers meer gespreid", legt Joke Schipper uit.

10.000 bezoekers

Ongewijzigd is de opzet om het evenement voor een breed publiek aantrekkelijk te maken. "Zo hebben we een karaokewedstrijd voor de jeugd, een kamelenrace, Robin Hood-show en een vliegend tapijt."

Net als voorgaande jaren is er veel belangstelling voor Jumpin' de Weel. "Voor de feestavond op 6 augustus werken we voor het eerst met toegangsbewijzen, omdat het anders oncontroleerbaar wordt. De vorige keer hadden we zo’n 10.000 bezoekers, maar we hopen dit jaar op meer."

Er zijn volgens Schipper weer een aantal spannende rubrieken. "Zoals een spectaculair springconcours waarbij steeds deelnemers afvallen totdat er één overblijft."

Volgens Schipper is de veelzijdigheid het meest kenmerkend voor het event. "Het is leuk voor iedereen; dus ook voor mensen die niet echt iets hebben met paarden. We proberen het publiek zo goed mogelijk te verdelen over de twee weken. Iedere dag is wat anders te zien en te beleven."

De tweede week heeft meer een Zeeuws tintje, met onder meer streekmarkten, oogstdemonstraties en de kinderboerderij.

Animo

Volgens de organisatie is de animo om aan de wedstrijden mee te doen ieder jaar enorm; de meeste rubrieken zijn binnen een paar uur volgeboekt. Omdat alle wedstrijdrijders welkom zijn, varieert het programma van beginnende ponyruiters tot doorgewinterde Grand Prix combinaties.

"We hebben meer dan 400 stallen en die komen vol te staan, maar er zijn vele malen meer starts. Ook zijn er veel ruiters uit de regio die hier niet overnachten. Anderen overnachten op campings in de omgeving en maken er een vakantie van."

De deelnemers komen volgens Schipper overal vandaan. "De betere ruiters laten hun jonge paarden hier ervaring opdoen. We hebben concurrentie van andere evenementen, maar er hebben er dit jaar weer genoeg voor Jumpin' de Weel gekozen."