Kapelse scholen kunnen meer samenwerken in 't Saamdeel

Openbare basisschool De Moolhoek en christelijke basisschool ’t Honk in Kapelle verhuizen naar de nieuwe brede school ‘t Saamdeel aan de Vroonlandseweg. 

Het nieuwe onderkomen biedt na de zomer volgens de gebruikers veel meer mogelijkheden tot samenwerking en implementatie van nieuwe onderwijsvormen en –inzichten.

Ook de bibliotheek en kinderopvang Kibeo vinden straks hun onderkomen in de grote, energieneutrale multifunctionele accommodatie.

Directeur Margreet Wabeke (foto, links) van ’t Honk is enthousiast over de verhuizing. Zij en haar team pendelden al veelvuldig tussen de Vroonlandseweg en het oude gebouw aan de Van der Biltlaan. In de nieuwe accommodatie kan de al ingezette samenwerking van beide scholen op allerlei gebieden verder vorm krijgen.

Uitstraling

Opvallend is de open uitstraling van de lokalen, met veel glas. "We hebben gekozen voor transparantie", verklaart Wabeke. Ook tussen haar eigen kamer en het belendende klaslokaal zit een raam. Ze is deel van het geheel, wil ze aangeven.

Wabeke is ook coördinator voor de nieuwe brede school. De samenwerking tussen de twee scholen bestaat al zo’n drie jaar, maar in een gezamenlijk onderkomen is dat wel gemakkelijker te regelen.

Staplekken

In de nieuwe opzet kunnen ’t Honk en Moolhoek, die elk minder dan driehonderd leerlingen tellen, samenwerken op meerdere gebieden. Het gaat dan onder meer om het gebruik van de gezamenlijke ruimtes en inkoop van materialen, maar ook inhoudelijk, zoals een gezamenlijk naschools aanbod.

Op veel plaatsen komen bovendien aansluitingen voor computers. In een leslokaal komt een podium, waarbij het mogelijk is om de ruimte te vergroten door de deuren te openen. Ook aan staplekken voor kinderen die veel behoefte hebben aan beweging is gedacht, vertelt Wabeke.

De kleintjes van de onderbouw komen beneden, verder achteraan in het gebouw. "Hier hebben we tot grote tevredenheid samengewerkt met binnenhuisarchitect EromesMarko uit Nijmegen. We hebben echt mee kunnen denken en zien onze visie terug in de inrichting."

Groen

Op de benedenverdieping is de bibliotheek – ’s ochtends alleen open voor de basisscholieren – te vinden.

Groen is een ander belangrijk aspect, vertelt de directeur. Het streven is om binnen enkele jaren energieneutraal te worden. "We werken met duurzame materialen, zoals gecertificeerd hardhout. Komend schooljaar komt er een acteur die de kinderen leert omgaan met afvalstromen."

"Beide scholen willen de kinderen een rol geven in de zorg voor elkaar, voor afvalscheiding en ook voor de buitenruimte. De leerlingenraden hebben hiervoor zelf schoolregels opgesteld."

Tip de redactie