Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) voldoet aan de voorwaarden die patiëntenorganisaties stellen aan goede zorg bij bloed- en lymfeklierkanker. 

Het ziekenhuis – met vestigingen in Goes en Vlissingen – heeft het groene vinkje gekregen in de patiëntwijzer van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), laat een ziekenhuiswoordvoerder woensdag weten.

De NFK hanteert twaalf criteria voor het groene vinkje. Ze eist onder meer dat patiënten door een gespecialiseerde hematoloog worden behandeld en door middel van een afgesproken zorgpad weten waar ze aan toe zijn. Ook moet de patiënt gedurende de ziekte goed begeleid worden door een gespecialiseerde verpleegkundige.

Het ADRZ is blij met het behalen van het groene vinkje. "Het wordt gezien als een extra bevestiging voor de goede oncologische zorg die het ziekenhuis biedt."

Vorig jaar is in het ADRZ een nieuwe afdeling Oncologie geopend. Op deze afdeling worden patiënten opgenomen met oncologische en hematologische aandoeningen. "Op deze afdeling werken verschillende specialisten en andere zorgverleners intensief met elkaar samen om de beste zorg te bieden."

Ambities

Het ADRZ heeft grote ambities op het gebied van de oncologische zorg en wil in een groot zorgnetwerk in
Zuidwest-Nederland een belangrijke rol vervullen als ziekenhuis met een oncologisch profiel.

"Uitgangspunt is een optimale samenwerking met alle betrokken hulpverleners, zowel in het ziekenhuis als daarbuiten." Er wordt bijvoorbeeld samengewerkt met huisartsen, paramedici, ZorgSaam en het Erasmus MC.

De oncologische en hematologische zorg in het ADRZ voldoet ook aan alle normen van de Stichting
Oncologische Samenwerking (SONCOS).

"Het ADRZ verleent volgens de criteria van zorgverzekeraar CZ als enige instituut in de regio de beste zorg op het gebied van borstkanker. Patiëntenverenigingen hebben ook de darm-, prostaat- en blaaskankerzorg van het ADRZ een groen vinkje toegekend in de 'patiëntwijzer' van de NKF en de borstkankerzorg krijgt jaarlijks het roze lintje."