Huishoudens kunnen hun restafvalstroom enorm reduceren. Dat blijkt uit de deze week afgesloten actie 100-100-100 van de gemeente Kapelle om zo min mogelijk restafval te produceren. Alle deelnemende huishoudens zijn positief en willen verder gaan met afval scheiden.

Doel van de actie was om honderd huishoudens honderd dagen lang honderd procent afvalvrij te laten blijven. De actie startte op 4 april met zestig deelnemers en was in gang gezet door wethouder Evert Damen. Hij moest zelf wegens vakantie verstek laten gaan bij de afsluiting van het experiment. Hij liet wel weten trots te zijn op de resultaten.

Om de kosten van afvalinzameling en -verwerking beheersbaar te houden moet huishoudelijk afval veel beter worden gescheiden, is de gedachte achter de actie. Afvalinzameling wordt steeds duurder voor gemeenten.

Positief is dat door nieuwe verwerkingstechnieken steeds meer afvalstromen worden benut voor hergebruik, vertelde business unit manager Fred Bron van de Zeeuwse Reinigingsdienst. Afval wordt zo steeds meer een grondstof die geld kan opleveren.

Diftar

Begin dit jaar voerde Kapelle al Diftar in. Huishoudens besparen op hun afvalstoffenheffing als ze hun afval beter scheiden en de grijze afvalcontainer minder vaak aan de straat zetten. De introductie van Diftar heeft volgens de gemeente resultaat.

“Het aanbod grijze containers langs de route is van 95 procent in 2015 gedaald tot 55 procent dit jaar. Bovendien is de hoeveelheid ingezamelde restafval met ruim 28 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.”

Kapelle wil de jaarlijkse hoeveelheid restafval verminderen tot maximaal 1243 kilo per persoon per jaar. Gemiddeld levert een Kapels huishouden nu 8,1 kilo restafval per week in. “Dat moet binnen enkele jaren zakken naar 4,6 kilo per week”, zei Bron.

Bakjes

De deelnemende huishoudens boden gemiddeld 0,9648 kilo restafval per week aan. De deelnemer met het laagste percentage restafval leverde in totaal slechts 1,6 kilo in. Gemeenten elders in het land namen hielden vergelijkbare acties, maar Kapelle sprong er naar eigen zeggen het beste uit.

Deelnemers deelden op de actiewebsite hun ervaringen. Kritisch kijken wat in het restafval hoort, en wat niet, werd een ware sport. “Het is kost helemaal geen moeite”, zei een deelnemer. “Gewoon een bakje voor dit en een bakje voor dat.”

Ook burgemeester Anton Stapelkamp en zijn vrouw en deden mee. Samen hielden ze één keer van een hele week slechts veertig gram restafval over. “Het scheelt wel dat we maar met z’n tweeën thuis zijn en ik nogal eens buiten de deur eet”, gaf hij toe.

Luiers

Een jonge moeder vroeg zich af of gebruikte luiers gerecycleerd kunnen worden. Die tikken stevig aan bij het wegen van restafval. Het is iets wat nog verder moet woorden uitgezocht, zei Bron. 

Ook zaten deelnemers met vragen over stofzuigerzakken. “Dat is fijnstof, dus restafval”, zei Bron. Het goede nieuws is dat dat wordt verbrand, waarna het restproduct wordt hergebruikt in stoeptegels en asfalt.

Vragen waren er ook over plastic afval. Hard plastic mag niet in de zak aan de straat worden gezet, maar moet naar de milieustraat worden gebracht.

De grootte van verpakkingen en porties verdient volgens deelnemers ook meer aandacht, vanwege het groeiend aantal eenpersoonshuishoudens. Kliekjesrecepten zijn een probaat middel tegen voedselverspilling.