Kapellenaren strijden effectief tegen restafval

In de gemeente Kapelle is maandagavond het experiment om zo min mogelijk restafval te produceren afgesloten. 

"Gemiddeld levert een Kapels huishouden 8,1 kilo restafval per week in", laat een gemeentewoordvoerder dinsdag weten. "Bij de deelnemers is dit gemiddeld 0,9648 kilo per huishouden. We zijn heel tevreden over dit resultaat."

Naar het voorbeeld van enkele gemeenten in het midden van Nederland zette Kapelle dit voorjaar de proef ‘100-100-100’ op. Het staat voor honderd huishoudens die honderd dagen honderd procent afvalvrij leven. Het experiment liep van 4 april tot en met 11 juli.

"Bijna zestig huishoudens deden mee. De deelnemer met het laagste percentage restafval leverde in totaal over de hele periode 1,6 kilo in. Het huishouden met het meeste restafval kwam aan 152 kilo. Dat is veel, maar wordt veroorzaakt door luiers. We hebben gemerkt dat luiers een probleem zijn bij de verwerking van afval." 

Tips

De gemeente wil hier een oplossing voor bedenken.

De Kapellenaren die meededen aan de proef meldden zich vrijwillig aan. In hun strijd tegen restafval krijgen zij tips van de gemeente, Zeeuwse Reinigingsdienst en elkaar.

Op 30 juni tekende de Kapelse wethouder Evert Damen een bestuursakkoord met onder meer het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hiermee stelt de gemeente Kapelle zichzelf tot doel om in 2020 maximaal honderd kilo huishoudelijk afval per jaar per inwoner te produceren.

Dat is gelijk aan ongeveer vijf kilo per week per huishouden.

Tip de redactie