Janet en Toinet onderscheiden voor heldendaad

De 15-jarige Janet Everse en de 16-jarige Toinet Kosten zijn tijdens hun diplomauitreiking op het Calvijn College in Krabbendijke onderscheiden.

Ze ontvingen van wethouder Hans de Kunder van Reimerswaal de gemeentelijk ‘Pen van waardering’, omdat zij op 7 maart de 4-jarige Corline Versprille redden van de verdrinkingsdood.

Het 4-jarige meisje was samen met haar broertje en zijn vriendje al spelend binnen de omheining van de vijver terecht gekomen. "De bomen zijn daar gekapt en via de overgebleven boomstronk hadden zij een ‘opstapje’ waarmee ze achter de omheining konden komen", vertelt Janet.

"We zeiden nog tegen elkaar 'als ze er maar niet invallen'." Vanuit de muziektent tegenover de supermarkt in Krabbendijke zagen de meiden dat het meisje te water raakte.

Helpen

"Wij denken dat Corline dacht dat ze kon lopen op het kroos in de vijver, als een soort grasmat. Er stonden veel mensen te kijken, maar niemand deed iets."

Zonder te aarzelen schoten de meiden te hulp. "Onze telefoon en portemonnee hebben we gewoon achtergelaten, daar denk je niet eens aan op dat moment."

Janet ging het water in en kon al snel Corline aan Toinet geven, die het meisje direct warm in heeft gepakt. "Ze bewoog helemaal niet", vertelt Toinet.

"Dat is wat me het meeste is bijgebleven, ze zag ook helemaal groen van het kroos. Even later spuugde het meisje het water uit en begon te huilen, dat was een hele opluchting."

Shock

Een omstander wist wie de ouders van het kindje zijn en zo kon ze naar huis worden gebracht. "Haar ouders waren erg geschrokken en zijn ons heel dankbaar. Zelf waren wij op dat moment ook nog in shock. Later zijn we nog een keer bij Corline langs geweest en hebben we haar een grote knuffelbeer gebracht. Van haar ouders kregen wij een boekenbon en een reep chocolade."

Al met al is Corline met de schrik vrijgekomen. "We hadden de onderscheiding niet verwacht," aldus Janet. "Wij vinden dat ook eigenlijk niet nodig. We hebben gewoon onze menselijke plicht gedaan."

Pen van Waardering

Toch verdiende het heldhaftig optreden van Janet en Toinet niet alleen een pluim en bos bloemen, maar naar het oordeel van het gemeentebestuur van Reimerswaal ook de ‘Pen van Waardering’. De pen werd eerder uitgereikt aan inwoners die een heldendaad hebben verricht of een bijzondere bijdrage leverden aan de samenleving.

Wethouder De Kunder prees dan ook het kordate optreden van Janet en Toinet. "Ze hebben onbaatzuchtig en zonder aarzelen goed gehandeld. En mede door hun optreden is dit ongelukje zonder verdere ernstige gevolgen gebleven."

Tip de redactie