Yerseke maakt zich op voor nieuwe wielerronde

In Yerseke vindt zaterdag voor het eerst een wielerkoers plaats onder de vlag van Trimbelangen Midden-Zeeland (TMZ).

Hoewel de wielersport leeft in Yerseke was het dorp jarenlang een witte vlek op de kaart van TMZ. Vier vrienden brengen daarin nu verandering.

Hun wedstrijd is niet de enige wielerkoers in het dorp, want de Ronde van Yerseke voor elite, beloften en junioren beleefde in mei van dit jaar zijn veertigste editie.

"Maar een ronde voor Zeeuwse renners ontbrak in het dorp", zegt inwoner en wielrenner Matthias van Burg. Hij neemt regelmatig deel aan de koersen van TMZ. "Je komt veel wielrenners uit het dorp tegen. We fietsen overal, alleen in Yerseke niet."

Balletje

Tijdens de Ronde van Kruiningen vorig jaar raakte Van Burg in gesprek met de bestuursleden van TMZ en is het balletje gaan rollen. De bestuursleden waren meteen enthousiast om ook een jaarlijkse koers in Yerseke te organiseren.

Van Burg vormde een comité met zijn broer Jacco van Burg en wielervrienden Martien Gijzel en Edwin Barendsen. "We hebben ons wel enigszins verkeken op de organisatie", zegt Van Burg. "Er komt veel bij kijken en je moet het allemaal naast je werk doen."

Het kwartet heeft echter alles voor elkaar. De renners rijden zaterdag 16 juli een rondje langs de havens van het dorp. "Als je in Yerseke bent is het het leukste om daar te koersen."

Start en finish van het 2,4 kilometer lange rondje is in de Burenpolderweg, ter hoogte van Café Restaurant De Sportvisser. Daarna gaan de renners onder meer door de Bakenweg, Ankerweg en Groeninx van Zoelenstraat.

Prijzen

Alle categorieën zijn vertegenwoordigd: S/P, de D-categorie, de 40-plussers en de amateurs. Ze moeten respectievelijk een parkoers van 30, 40, 50 en 60 kilometer afleggen. 

"In elke categorie doen Yersekenaren mee, dus ik verwacht dat de prijzen in het dorp blijven", lacht Van Burg, die zelf in de S/P-klasse fietst, maar in zijn woonplaats niet mee doet, omdat hij druk is met de organisatie.

"Het is de eerste keer, maar als het een succes wordt, willen we dit elk jaar gaan doen. Wie weet kan het dan steeds breder van opzet worden."

Zaterdag 16 juli is de tweede haven van Yerseke ondanks de wielerronde gewoon bereikbaar. In overleg met de gemeente is het fietspad tussen de havens van 12.00 uur tot 16.00 uur toegankelijk voor auto’s.

Op de foto Jacco van Burg, Edwin Barentsen, Martien Gijzel en Matthias van Burg (vlnr). FOTO COBY WEIJERS

Tip de redactie