Mosseldag Yerseke op zaterdag 20 augustus

Het grootste evenement van Yerseke komt eraan. Op zaterdag 20 augustus vindt de jaarlijkse Mosseldag plaats.

De Mosseldag trekt traditiegetrouw duizenden bezoekers naar het dorp.

Het begon ooit met een vreedzaam protest tegen de aanleg van een dam die de Oosterschelde zou afsluiten. Dit zou funest zijn voor het leven in en rondom de rivier. Als protest tegen de aanleg organiseerde de Actiegroep Oosterschelde Open op de derde zaterdag van augustus 1972 de Oosterscheldedag, oftewel de Mosseldag, met als doel zoveel mogelijk sympathisanten te werven.

De eerste Mosseldag werd een groot succes. Met ruim 10.000 bezoekers lieten mensen een duidelijke stem horen tegen de dam. Het kabinet sloot een compromis met de aanleg van de Oosterscheldekering.

Nu is de Mosseldag het toeristisch hoogtepunt van de zomer in Yerseke en geliefd in de wijde omtrek.

Internationaal

In 1975 besloot de Actiegroep Oosterschelde Open dat zij hun doel bereikt had en er geen Mosseldag georganiseerd. "Maar de Mosseldag was een begrip geworden voor velen", vertelt Rinus van Stee, verantwoordelijk voor de veiligheid en organisatie van het evenement. "Op de derde zaterdag in augustus werd het hele dorp dan ook overspoeld door mensen."

De Yersekenaren besloten hun geliefde Mosseldag ieder jaar te vieren. Inmiddels is het internationaal bekend en een van de grootste evenementen van Zeeland. "De laagdrempeligheid is de grootste kracht. Jong en oud, rijk of arm, iedereen komt hier samen. De Mosseldag zien de Yersekenaren als cultureel erfgoed en dat geven ze niet op."

Programma

Natuurlijk staat de Zeeuwse mossel centraal tijdens de Mosseldag. De bezoekers verorberen maar liefst zo’n 7000 kilo aan mosselen tijdens het evenement. Daarnaast is er aandacht voor alle andere schaal- en schelpdieren die de Oosterschelde rijk is.

Op het programma staan onder meer een grote braderie, kermis en vlootshow. Bezoekers kunnen meevaren op één van de boten of vanaf de zeedijk genieten van de voorbijtrekkende vloot. De mogelijkheid om een helikoptervlucht te maken is dit jaar terug van weggeweest.

Tip de redactie