Motie Reimerswaal om mosselen te blijven eten

In een motie die het Reimerswaalse ChristenUnie-gemeenteraadslid Andries Jumelet dinsdagavond inbrengt, roept hij iedereen op Zeeuwse mosselen te blijven eten.

Jumelet houdt zijn pleidooi nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorige maand in overleg met de mosselsector een handelsverbod instelde voor mosselen en oesters uit het noordelijke en oostelijke deel van de Oosterschelde na het aantreffen van de giftige stof tetrodotoxine (TTX).

"De controle is streng, maar de sector ondersteunt deze controle op een veilig product van harte", schrijft Jumelet in zijn motie.

Vertrouwen

"Het vertrouwen in de mossel als gezonde, duurzame en bovenal heerlijke Zeeuwse zaligheid blijft onverminderd groot. Uitgaand van de laatste berichten moet een volwassene meer dan negentig kilo mosselen, sommige bronnen spreken zelfs van 160 kilo, consumeren voordat de TTX-vervuiling van invloed kan zijn op de gezondheid."

Om zijn oproep kracht bij te zetten, serveert Jumelet dinsdagavond mosselen bij de gemeenteraadsvergadering. "Alle aan de raad aangeboden mosselen zouden zonder risico door één persoon geconsumeerd kunnen worden", stelt Jumelet.

Tip de redactie