Krabbendijke praat over toekomst dorpshuis

In Krabbendijke is de toekomst van dorpshuis De Meiboom onderwerp van gesprek. 

Er zijn plannen voor een nieuw zorgcomplex in het dorp en wethouder Izak Vogelaar ziet voordelen om hierin het dorpshuis te realiseren.

"Ik begrijp dat gebruikers van De Meiboom gehecht zijn aan wat ze nu hebben, maar ik hoop dat ze willen kijken naar verbeteringen", zegt wethouder Izak Vogelaar.

Zorggroep Ter Weel en woningcorporatie R&B Wonen werken samen in een project om nieuwbouw te realiseren voor het verouderde verzorgingshuis Nieuwlande in Krabbendijke.

Onderzoek

De gemeente Reimerswaal onderzoekt met de twee partijen of het mogelijk is om het dorpshuis naar dit nieuwe zorgcomplex te verhuizen.

"Hierin komen dan exact dezelfde zaken terug als in het huidige dorpshuis en ook het aantal vierkante meters wordt één op één overgenomen", stelt wethouder Vogelaar.

"Op de tekeningen is ook te zien dat het dorpshuis echt een eigen identiteit krijgt, het wordt niet ondergeschikt aan de zorgfunctie van het complex."

De gemeente heeft ook aandacht voor de parkeermogelijkheden bij de beoogde nieuwe locatie, zegt de wethouder. "Je kunt daar niet zoals bij het huidige dorpshuis tot de foyer naar binnen rijden.”

Goedkoper

Bij een bijeenkomst vorige week werden de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd aan gebruikers van De Meiboom en gemeenteraadsleden.

Als er een nieuw dorpshuis komt biedt dat volgens Vogelaar ruimte aan alle huidige gebruikers, maar bezoekers spraken ook bedenkingen uit over de plannen.

De wethouder zegt begrip te hebben voor deze gevoelens. "De gebruikers weten wat ze nu hebben en een nieuw plan is onzeker." Maar als een dorpshuis met dezelfde faciliteiten in het zorgcomplex goedkoper is, moet de gemeente volgens de wethouder haar best doen om de gebruikers mee te krijgen.

"We onderzoeken nu de financiële kant van het plan." Reimerswaal bekijkt wat de verhuizing kost en wat het aanhouden van het huidige dorpshuis kost. "Dat gebouw is afgeschreven en heeft de komende jaren onderhoud nodig."

Levendigheid

Daarnaast onderzoekt Reimerswaal in hoeverre het goed is voor de leefbaarheid in Krabbendijke als het dorpshuis verhuist. De wethouder is zich er van bewust dat dat moeilijk in cijfers uit te drukken is. Hij acht het wel waarschijnlijk dat activiteiten in het dorpshuis beter bezocht worden door ouderen.

"De dorpshuisfaciliteiten zorgen voor meer levendigheid in het zorgcomplex. Voor de gebruikers is dit geen voordeel, maar de verhuizing levert voor hen ook geen nadelen op.

Ze kunnen er hun eigen honk van maken. Met alle dorpshuisactiviteiten in het nieuwe pand heb je een complete voorziening voor het dorp. Dat vind ik een meerwaarde voor de leefbaarheid in Krabbendijke."

Haalbaarheid

Na de zomer verwacht Vogelaar de gemeenteraad meer te kunnen vertellen over de haalbaarheid van de plannen. De gemeente wil ook de gebruikers van De Meiboom bij het onderzoek betrekken.

"Omdat er geen dorpsraad is en ook geen stichtingsbestuur van het dorpshuis hopen we dat gebruikers zich aanmelden voor een klankbordgroep om mee te praten over de plannen."

Tip de redactie