Documenten rondom mislukte komst Aldi Wissenkerke openbaar

De politieke partij Betrokken Noord-Beveland (BEN) heeft vrijdagmorgen de documenten rondom de mislukte komst van Aldi in Wissenkerke openbaar gemaakt.

Het zijn alle documenten die betrekking hebben op de besluitvorming rondom de supermarkt.

BEN heeft een beroep op gedaan op de wet openbaarheid van bestuur (WOB) om alles boven water te krijgen. De documenten tonen onder meer aan dat de Aldi al in 2012 heeft gezegd niet naar Wissenkerke te komen, omdat ze haar vestigingsbeleid zou hebben veranderd.

Ontwikkelaar

Toch gingen de gesprekken tussen de gemeente en projectontwikkelaar Blijvend Goed over de komst van de Aldi door, mede omdat wethouder Adrie van der Maas een toezegging zou hebben gehad van de supermarktketen dat ze zich alsnog zou vestigen in Wissenkerke.

Gemeenteraad

BEN zegt dat uit geen enkel document is gebleken dat de voltallige gemeenteraad over de mededeling van de Aldi is geïnformeerd.

Voor de vestiging van de supermarkt heeft Noord-Beveland, ook na 2012, meerdere panden in het centrum van Wissenkerke opgekocht. Normaal is dat de taak van een projectontwikkelaar. Uiteindelijk liet de Aldi begin dit jaar alsnog weten af te zien van een winkel in Wissenkerke.

Twee miljoen euro

Een precies financieel overzicht moet de gemeente nog verstrekken, maar BEN heeft berekend dat het Noord-Beveland in ieder geval ruim twee miljoen euro heeft gekost.

De partij wil dat de inwoners zelf hun conclusies trekken naar aanleiding van de documenten op internet. "Op een gegeven moment was er geen oppositie meer. Iedereen was voor het Aldi-verhaal", zegt Mark Faasse, die met BEN in 2014 in de gemeenteraad kwam. "De behoefte om elkaar te controleren was er niet meer. Dat kan blijkbaar leiden tot een financiële ontsporing."

Tip de redactie