Congres over kansen voor prostituees

RUPS, het regionaal uitstapprogramma voor prostituees, houdt op vrijdag 14 oktober het congres ‘Kans op een toekomst’. Deze bijeenkomst voor allerlei partijen in Zeeland en West-Brabant vindt plaats in Bergen op Zoom.

"De subsidie van het Ministerie van Veiligheid en Justitie waarmee RUPS Zeeland en West-Brabant bekostigd wordt, houdt na 2017 op", vertelt donderdag een woordvoerder van GGD Zeeland, één van de betrokken organisaties.

"Dan moet de hulp aan prostituees, het uitstapprogramma en alles daaromheen, geborgd zijn in de reguliere werkprocessen van betrokken organisaties."

Het congres vindt plaats in Theater De Maagd in Bergen op Zoom. "Werner van Damme van het Ministerie van Veiligheid en Justitie geeft een toelichting op de noodzaak van het uitstapprogramma voor prostituees en de resultaten zover. Margit Balogh laat portretten zien van (ex-) prostituees. Zij deelt ervaringen die zij opdeed tijdens het maken van de documentaire ‘Jojanneke in de prostitutie’."

Hoofdgast is Marith Volp, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Zij geeft haar visie op de vraagstukken van prostitutie en de rol van het uitstapprogramma daarin.

Seksindustrie

"Stoppen met prostitutie en een nieuw leven opbouwen is voor veel prostituees geen vanzelfsprekendheid. Ook in Zeeland en West-Brabant zijn prostituees actief die willen stoppen, maar dat niet kunnen."

Veel prostituees hebben volgens de woordvoerder op meerdere vlakken hulp nodig voordat ze aan een nieuw leven kunnen beginnen. "RUPS Zeeland en West-Brabant is een initiatief van de GGD Zeeland en biedt die hulp. Onze trajectbegeleiders kennen de prostitutiewereld en leggen contact met andere professionals die hulp kunnen bieden."

De hulp kan volgens de GGD alleen succesvol zijn als partijen samenwerken. "Dat geldt zeker voor de hulp aan prostituees die tegen hun wil in de seksindustrie werken. RUPS Zeeland en West Brabant helpt gemeenten om met beperkte middelen een netwerk op te bouwen rondom de hulp aan prostituees."

Tip de redactie