Zeeland is één van de zes regio's die gaat experimenteren met bestuurlijke vernieuwing. 

Donderdag is in Den Haag bekendgemaakt dat de provincie deel uitmaakt van de pilot 'Maak het verschil' van de landelijke overheid. Gedeputeerde Harry van der Maas en burgemeester René Verhulst van de gemeente Goes waren namens de vier grote Zeeuwse steden aanwezig.

Ontwikkelingen

De pilotregio's richten zich op de vraag hoe het openbaar bestuur beter kan aansluiten bij de toekomstige maatschappelijke en economische ontwikkelingen. 

Volgens Van der Maas en Verhulst is Zeeland klaar voor de proef. "We hebben ervaring met nieuwe samenwerkingsverbanden en willen daar een nieuwe impuls aan geven. We richten ons op het vergroten van de regionale concurrentiekracht van Zeeland. Er is een noodzaak en bereidheid om daarmee aan de slag te gaan", zeiden ze twee weken geleden tijdens de pitch voor 'Maak het verschil'.

Balkenende

De commissie Balkenende, die onderzoek deed naar hoe de economische structuur in Zeeland kan worden verbeterd, adviseerde de Zeeuwen om te experimenteren met nieuwe manieren van besturen, zodat er daadkrachtiger kan worden opgetreden.

De provincie en de Z4 hopen dat alle gemeenten en het waterschap meedoen met de pilot. Vlaamse partijen zouden ook kunnen aansluiten.