Ter ere van het 150-jarig bestaan van het Kanaal door Zuid-Beveland organiseren muziekvereniging OKK uit Wemeldinge en het Zeeuws Mannenkoor uit Goes samen een zomeravondconcert op 15 juli in de jachthaven van Wemeldinge.

Het Kanaal door Zuid-Beveland werd geopend in 1866 en bestaat dit jaar honderdvijftig jaar. In Wemeldinge en Hansweert worden het hele jaar activiteiten georganiseerd rond dit jubileum.

Eén van de activiteiten is het zomeravondconcert van muziekvereniging OKK en het Zeeuws Mannenkoor, dat veel leden uit de gemeente Kapelle heeft.

“Een jaar of zes geleden hebben wij een concert gegeven op het strandje in Wemeldinge”, vertelt Jaap Zandee (foto) van het Zeeuws Mannenkoor. “Tijdens een bijeenkomst over het 150-jarig bestaan ontstond het idee om weer een buitenconcert te geven, dit keer op het terrein van de jachthaven.”

Het mannenkoor en OKK hebben elkaar hierin gevonden en geven op vrijdag 15 juli een zomeravondconcert. De muziekvereniging en het mannenkoor treden elk apart op, maar ook gezamenlijk. “Bij slecht weer treden we op in de loods op het terrein.”

Weumelingelied

Muziekvereniging OKK, onder leiding van dirigent Anton Kempe, telt ongeveer veertig leden. OKK staat voor ‘Oefening Kweekt Kunst’ en de muziekvereniging bestaat dit jaar 130 jaar. De muziekvereniging heeft ook een slagwerkgroep, dweilorkest en blokfluitgroep.

“Tijdens het concert spelen wij onder andere liedjes over het kanaal”, vertelt Willy Walrave (foto), lid van OKK. “We spelen bijvoorbeeld de Oosterscheldemars en de Triomfmars en natuurlijk het Weumelingelied.” Dit lied is geschreven op de muziek van ‘Mooi man’ van Mannenkoor Karrespoor, door Maarten Burger van OKK.

Dit is zo’n beetje het volkslied van Wemeldinge geworden. Het Weumelingelied spelen we samen met het mannenkoor.” Bij het OKK spelen jong en oud samen. “We hopen met het concert nieuwe leden aan te trekken.”

Internationaal

Het Zeeuws Mannenkoor, onder leiding van Gunita Kronberga, de enige vrouw tussen alle mannen, telt bijna vijftig leden. Hiervan wonen er veel in Wemeldinge en Kapelle. “Vandaar dat we graag hieraan meedoen”, aldus Zandee. “Door het concert hopen wij natuurlijk ook nieuwe leden te werven.”

Het mannenkoor brengt tijdens het zomeravondconcert een internationaal programma ten gehore. “Wij zingen licht klassieke Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse en Italiaanstalige nummers. Het belooft een gezellig concert te worden met mooie muziek, een hapje en een drankje.”