Verplaatsen wissel Goes valt miljoenen duurder uit

De kruiswissel bij de Kloetingseweg in Goes wordt niet verplaatst, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. 

De verplaatsing zou de geluidsoverlast en trillingshinder voor omwonenden moeten verminderen, maar de kosten zijn veel te hoog. Goes zou met een gat kampen van zo’n 5 miljoen euro voor het spoorproject.

Goes en Prorail willen de kruiswissel nu vervangen door een zogenoemde enkele overloopwissel. Wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes zegt dat deze de overlast ook zal verminderen.

De financiële tegenvaller voor de verplaatsing komt met name door de kosten van de spoorbeveiliging. De gemeente is al jaren in gesprek met Prorail over de verplaatsing en er zijn al meerdere onderzoeken verricht. "Ik ben erg teleurgesteld voor de omwonenden", zegt Meeuwisse. "In 2014 leek de verplaatsing van de kruiswissel binnen de begroting te passen."

Kostenplaatje

Prorail heeft echter onlangs pas het kostenplaatje gemaakt. "Het is jammer dat we dat pas in zo’n laat stadium te horen hebben gekregen. Aan de andere kant heeft Prorail wel goed mee gedacht over een oplossing."

Het verwisselen van de kruiswissel voor een enkele overloopwissel komt voor rekening van Prorail. Het gat in de Goese begroting zou dan ook verdwijnen.

Nadeel is dat de spoorbeheerder de nieuwe wissel pas in 2019 of 2020 kan aanleggen. De verplaatsing van de kruiswissel stond voor 2017 of 2018 op de rol. Omwonenden zitten dus nog langer met de geluidsoverlast en trillingshinder, al is er de afgelopen tijd al veel werk verzet om deze te verminderen.

Snelheid

Momenteel geldt er op het Goese spoor nog een snelheidsbeperking. Treinen mogen in Goes in plaats van 80 slechts 60 kilometer per uur rijden. "Ik ga een dringend beroep doen op de betrokken partijen om dat voorlopig zo te houden", aldus Meeuwisse.

Ze denkt bovendien dat Goes een goede kans maakt om mee te mogen doen aan een pilot waarin de treinen ‘s nachts nog maar met 40 kilometer over het spoor mogen rijden.

Informatiebijeenkomst

Alle omwonenden zijn door de gemeente per brief geïnformeerd over de tegenvaller. De gemeenteraad buigt zich volgende week donderdag (30 juni) over het onderwerp.

Op maandag 4 juli is er van 20.00 uur tot 21.30 uur een informatiebijeenkomst voor omwonenden en betrokkenen. Deze vindt plaats in Pontes Goese Lyceum aan de Oranjeweg.

Tip de redactie