GroenLinks wil actie van Tweede Kamer voor KCB

GroenLinks in Provinciale Staten roept in een brief leden van de Tweede Kamer op om iets te doen aan het besluit van minister Henk Kamp om geen geld te steken in de kerncentrale in Borssele. 

Ondanks maandenlange gesprekken tussen EPZ, de eigenaren Delta en Essent en hun aandeelhouders, zei de minister van Economische Zaken onlangs dat de veiligheid en de financiële situatie van de kerncentrale hem geen zorgen baart.

Hij wees in een brief aan de Tweede Kamer op contracten tussen Delta en Essent en EPZ over de verplichte afname van stroom tegen kostprijs. Dat biedt voldoende zekerheid, volgens hem.

Hij wil daarom nog geen geld steken in de kerncentrale, die volgens Jan-Peter Balkenende, oud-premier en schrijver van een advies om de economische structuur van Zeeland te versterken, een blok aan het been is van de provincie.

Hoge kosten

GroenLinks is het met Balkenende eens. Volgens de partij vertragen de hoge kosten van de kerncentrale, en het geld dat apart moet worden gezet om hem te ontmantelen, de transitie naar duurzame energie.

Ook wijst GroenLinks op de onderdelen die te koop staan van het noodlijdende Delta en de garantstelling van 200 miljoen euro voor een lening, die aandeelhouders willen nemen op Evides. "Gelet op de grote verliezen en noodzakelijke bijstortingen in het amoveringsfonds moeten alle opties worden ingezet. Delta overleeft dat niet, het netwerkbedrijf wordt verkocht en Evides wordt belast met hoge tarieven", aldus fractievoorzitter Gerwie Temmink.

Hypotheek

Gevolg is dat Zeeland straks is belast 'met een zware, zeer zware hypotheek'. "380.000 Zeeuwen betalen de landelijke rekening", vindt Temmink.

In de brief schetst hij waarom de kerncentrale ooit is gebouwd en welke rol de overheid in het verleden heeft gespeeld als het gaat om kernenergie. In dat licht vindt hij dat Den Haag een verantwoordelijkheid heeft. "Wij vragen u om te oordelen over de wijze waarop de regering haar nadrukkelijke jarenlange verantwoordelijkheid terzijde lijkt te schuiven", zegt Temmink tegen de Tweede Kamerleden.

Tip de redactie