Rilland praat met raad over kerktoren

De klankbordgroep van Rilland zet zich al jaren in voor behoud van de kerktoren van de leegstaande Bathsewegkerk in het dorp.

Er ligt een plan om het kerkgebouw te slopen en de toren, die tegen de kerk is aangebouwd en tot de grond doorloopt, te sparen. Dan zouden op het terrein enkele huizen kunnen verrijzen.

De gemeente Reimerswaal onderzoekt wat behoud van de kerktoren kost en verwacht de resultaten binnenkort.

Maandag praat de klankbordgroep met gemeenteraadsleden over het plan. "We zijn erg enthousiast over dit plan waardoor de kerktoren behouden blijft als beeldbepalend gebouw voor het dorpsgezicht van Rilland", vertelde voorzitter Wim van Gorsel van de klankbordgroep eerder al. 

Dorpsgezicht

De kerk aan de Bathseweg is gebouwd in 1927 en staat al zo’n vijftien jaar leeg. Het lukt niet om een nieuwe bestemming te vinden voor het gebouw, maar de kerktoren zien de dorpelingen volgens de klankbordgroep graag behouden.

"Zij hechten grote waarde aan de kerktoren, als onderdeel van het dorpsgezicht van Rilland. De bewoners vinden het ook belangrijk dat de functies van de klok, windhaan en luidklok in ere worden hersteld. Al zo’n vier jaar luiden er geen klokken en dat ervaren mensen als een gemis."

Vertrouwen

De klankbordgroep wacht inmiddels al jaren af wat er met de kerktoren gebeurt.

Ze ziet volgens van Gorsel met spanning, maar vol vertrouwen het onderzoek naar de kosten van behoud tegemoet.

"Als deze kosten hoger blijken te zijn dan verwacht voor de gemeente, zijn we er van overtuigd dat het college en de raad doordrongen zijn van het belang dat men in Rilland hecht aan het behoud van de toren."

"Ieder dorp in Reimerswaal heeft een goed onderhouden kerktoren in het centrum. Samen met de molen en boerderij middenin het dorp, is de kerktoren beeldbepalend voor het dorpsgezicht van Rilland."

Tip de redactie