Borsele wil azc aan rand ‘s-Gravenpolder

De gemeente Borsele heeft een perceel tussen de Polderweg en Bernhardweg bij ‘s-Gravenpolder op het oog voor de bouw van een asielzoekerscentrum. 

In eerste instantie moeten daar driehonderd asielzoekers worden opgevangen. Als alles goed verloopt zou dat aantal kunnen groeien naar vijfhonderd.

De gemeente komt met het besluit tegemoet aan de eisen uit het landelijke bestuursakkoord. Net als alle andere provincies moet Zeeland 2.500 extra vluchtelingen opvangen. Commissaris van de koning Han Polman wil dat alle Zeeuwse gemeenten hieraan een bijdrage leveren.

Satelliet

Borsele is uitgekomen bij het dorp ‘s-Gravenpolder, omdat ze in eerste instantie een satellietlocatie van het azc in Goes wilde. In een satelliet worden minder asielzoekers opgevangen, maar deze moet dan wel binnen een straal van tien kilometer van een regulier opvangcentrum liggen.

"Met een regulier azc heb je echter veel meer kans op integratie van de mensen en de inwoners van het dorp. Het biedt ook meer voordelen. Ze doen bijvoorbeeld hun boodschappen in het dorp. In een satelliet overnachten ze alleen maar", zegt burgemeester Jaap Gelok.

Tweede keuze

De locatie tussen de Polderweg en Bernhardweg moet nog worden gekeurd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Het is de tweede keuze. Het COA had een ander perceel op het oog, maar dan aan de kant van het dorp, maar de eigenaar van dat perceel stemde uiteindelijk niet in.

Een onaangename verrassing, vindt Gelok. "De eerste keuze was perfect geweest, omdat de asielzoekers daar tegen het dorp zouden komen te wonen. Daar was geen fysieke belemmering voor integratie tussen de dorpelingen en de mensen in het azc. Die heb je op dit perceel wel in de vorm van de Bernhardweg. Nu dreigt het toch een beetje een aparte wijk te worden."

Reacties

Inmiddels is er een nieuwe brief de deur uitgegaan naar alle inwoners van ‘s-Gravenpolder. Gelok verwacht de nodige reacties. Volgende week starten er rondetafelgesprekken met mensen en organisaties uit ‘s-Gravenpolder.

Iedereen die problemen heeft met de komst van het azc mag langskomen voor een persoonlijk gesprek met Gelok. "Er komt geen bijeenkomst in een tent of een sporthal. Ik voel er niets voor om in zo’n zaal mijn zegje te doen. Mensen kunnen bij mij op gesprek komen en dan kijk ik wat we kunnen doen om de zorgen weg te nemen en het acceptabel te maken."

Fenomeen

De burgemeester zegt echter dat de mensen niet moeten verwachten dat het azc er niet komt. "Het is een gesprek over de randvoorwaarden, niet over het fenomeen. Er ligt een opdracht van het Rijk en wij pakken hiermee onze verantwoordelijkheid. Het is ook een humane opdracht die je hebt als gemeente."

Tip de redactie