Tien jaar kerkenpadroute tussen de Scheldes

De kerkenpadroute van Zuid-Beveland neemt deelnemers al tien jaar mee van toren naar toren. Dit jaar is er weer een folder gemaakt die langs vijftien kerken leidt.

In de zomermaanden zijn de vijftien, vaak eeuwenoude, kerken langs het kerkenpad doordeweeks open voor bezichtiging. “Er zijn kerkgidsen aanwezig om u wegwijs te maken”, vertelt Lies Walhout, één van de vrijwilligers langs de route.

De vrijwilligers vertellen over de historie van de kerken en geven desgewenst een rondleiding. “Al jaren is er een terugloop binnen de kerken. Om ze laagdrempelig te maken is de kerkenpadroute er gekomen. Bezoekers kunnen terecht bij verschillende kerken voor een rondleiding of een moment van rust en bezinning.”

Deelnemers kunnen de route bijvoorbeeld fietsend afleggen en zelf kiezen hoeveel kerken ze aandoen.

Geerteskerk

In Kwadendamme is de rooms-katholieke kerk te bezichtigen en de protestantse kerken van ‘s-Heer Abtskerke, ‘s-Heer Arendskerke, Baarland, Hoedekenskerke, Kapelle, Kattendijke, Nisse, Yerseke, Wemeldinge, Wilhelminadorp en Kloetinge zijn ook aangesloten.

De Geerteskerk in Kloetinge bestaat dit jaar achthonderd jaar. De van oudsher katholieke kerk is na de beeldenstorm een protestantse kerk geworden. Het monumentale gebouw heeft zijn laatste grote verbouwing gekend in 1970.

In de kerk is tevens de expositie ‘800 jaar Geerteskerk’ te bezichtigen. In juli zijn er verschillende zaterdagmiddagconcerten en op 16 juli een lunch. “Voor mij is deze kerk bijzonder, omdat hier de voetstappen van mijn ouders en voorouders staan. Daarnaast is het een oude kerk met een rijke historie.”

In Goes zijn de rooms-katholieke Heilige Maria Magdalenakerk en de protestantse Grote of Maria Magdalenakerk geopend.

Koptisch

In Kapelle is ook de nieuwe Koptische kerk open tijdens de kerkenpaddagen. “Dit is een bijzondere kerk waarvan ongeveer 25 families deel uitmaken. Er zijn niet zoveel van deze kerken in Nederland. Zij houden een keer in de twee weken een dienst op zondag van 10.00 tot 13.00 uur.”

In de kerken en bij de VVV-kantoren zijn routefolders met openingstijden verkrijgbaar. “Elk jaar maken wij een nieuwe folder met daarin de actuele tijden. Er komen kerken bij en er zijn kerken die door een gebrek aan vrijwilligers het kerkenpad verlaten.”

De organisatie van de route vindt het mooi om mensen die nog nooit een kerk vanbinnen gezien hebben deze mogelijkheid te bieden. “Het leuke is dat wij bijvoorbeeld hier in de Geerteskerk veel mensen krijgen vanuit het dorp. Jong en oud. Gewoon omdat ze nieuwsgierig zijn of bijvoorbeeld een kaarsje willen branden.”

Tip de redactie