Kabinet steekt geen cent in kerncentrale

Het kabinet is vooralsnog niet van plan om een cent te steken in de kerncentrale in Borssele. 

De afgelopen maanden heeft de regering gesproken met EPZ en eigenaren Delta en RWE/Essent (en hun aandeelhouders) over de toekomst van de centrale in Borssele.

Het enige wat daaruit is voortgekomen, is dat Den Haag wil helpen met 'het in kaart brengen van de verschillende risico’s op aanvullende financiële tegenvallers', zoals verder dalende energieprijzen, 'en scenario’s uit te werken en extern te laten valideren'.

Maximaal

Deze scenario’s moeten dan wel allemaal uitgaan van een maximale bijdrage van EPZ en haar aandeelhouders en van de verplichte splitsing van Delta.

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken is de financiële situatie van de kerncentrale momenteel niet in het geding.

Hij wijst op de overeenkomst tussen EPZ en Delta en RWE/Essent over de verplichte afname van stroom tegen kostprijs, de zogenoemde tollingovereenkomst.

Veiligheid

Ook is volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) de nucleaire veiligheid niet in het geding. "Zij concludeert dat de veiligheid in en rondom de kerncentrale thans geborgd is."

Balkenende

In het rapport van de commissie Balkenende voor versterking van de economische structuur van Zeeland, dat donderdag werd gepresenteerd, werd nog gepleit voor het apart zetten van de kerncentrale, onder verantwoordelijkheid van het Rijk. "Deze overstijgt de draagkracht van de regio", schreef de oud-premier in het rapport.

Kamp komt voor de zomer met een reactie op het rapport.

Tip de redactie