Kerncentrale Borssele lijdt volgens Kamp geen verlies

De kerncentrale in Borssele lijdt volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken geen verlies. 

Hij zegt dat in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Albert de Vries en Jan Vos van de PvdA. Zij stelden hun vragen naar aanleiding van een bericht van Greenpeace, die zei dat de kerncentrale met verlies draait en een kapitaalinjectie nodig heeft van zo’n 200 miljoen euro.

Overeenkomst

Volgens Kamp klopt dat niet.

Tussen exploitant EPZ en de eigenaren Delta en RWE/Essent bestaat de zogenoemde tollingsovereenkomst, die inhoudt dat de eigenaren verplicht zijn de geproduceerde elektriciteit tegen kostprijs in te kopen. "Daarmee is EPZ financieel solide zolang Delta en RWE/Essent aan hun verplichtingen blijven voldoen."

Decennia

In haar bericht van eind april pleit Greenpeace vanwege de financiële situatie voor directe ontmanteling van de kerncentrale in Borssele.

Daarmee zou Nederland kennis kunnen opdoen en deze overal ter wereld kunnen inzetten. "De komende decennia moeten wereldwijd 400 kerncentrales worden ontmanteld, een specialistische techniek, die nog nauwelijks is ontwikkeld is. De winst van Borssele is daar te realiseren", aldus Jorien de Lege van Greenpeace.

Najaar

Kamp, die niet weet hoeveel centrales er moeten worden gesloten, zegt dat er momenteel een onderzoek loopt naar de nucleaire infrastructuur in Nederland.

In dat onderzoek wordt ook naar de kansen voor ‘een mogelijk groeiende ontmantelingsindustrie’ gekeken. Het moet in het najaar klaar zijn.

Tip de redactie