De gemeente Reimerswaal legt jaarlijks 3.500 euro toe op de verkoop en terughuur van Bachten Vaete in Kruiningen.

Dat meldt het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de ChristenUnie-gemeenteraadsfractie. De antwoorden komen dinsdagavond aan bod in de gemeenteraadsvergadering.

De ChristenUnie stelde de vragen, omdat het voor de partij niet duidelijk was of de verkoop en terughuur van Bachten Vaete uiteindelijk geld heeft gekost of opgeleverd. Daarom vroeg ze alle cijfers rondom deze twee transacties op.

Het college herkent zich niet in de kritiek van CU dat de verkoop en terughuur ‘ondoorzichtige constructies’ bevatten. "We hebben gehandeld volgens de aanpak van het gemeenteraadsbesluit", schrijven b&w in hun antwoorden.

Waardevol

Het college stelt dat het haar na instemming van de gemeenteraad met de verkoop van het gebouw niet alleen is gelukt de centrale bibliotheekvestiging vorm te geven binnen het beschikbaar gestelde budget, maar ook overeenstemming te bereiken over het gebruiken van kamers in het gebouw.

Met de GGD Zeeland is er een akkoord voor het consultatiebureau en met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) voor jeugdhulp.

"Wij vinden dat het gebouw na het vertrek van de gemeentekantoren een waardevolle functie heeft gekregen voor de gemeenschap."

'Tekort'

In financieel opzicht zeggen b&w ook tevreden te zijn met het tot nu toe bereikte resultaat. "De huurkosten die de gemeente vanaf de overdracht van het gebouw betaalt aan de nieuwe eigenaren zijn 55.000 euro per jaar. De bibliotheek betaalt op jaarbasis 30.000 euro aan huur.

De bibliotheek en GGD Zeeland gebruiken het gebouw inmiddels ook. "Het 'tekort' is inmiddels teruggelopen tot 3.539 euro per jaar."

Op dit moment zijn er nog vijf kamers niet verhuurd aan derden. "Wij houden er rekening mee dat we erin slagen meer onderhuurders uit de medisch-maatschappelijke sector aan te trekken."