Minder afval door meer hergebruik, dat is het streven van het project 100 gezinnen, 100 dagen, 100 procent afvalvrij in de gemeente Kapelle. 

Sinds 4 april gaan honderd huishoudens de uitdaging aan om honderd dagen zonder restafval te leven. Hoe vergaat het hen?

"Ik ben ervan overtuigd dat iedereen minstens vijftig procent minder restafval kan produceren", stelt Peter Ganseman uit Biezelinge. Hij en zijn vrouw Marian doen naar eigen zeggen niet mee aan het experiment om te winnen, maar willen het als graadmeter gebruiken om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van afvalscheiding.

Groente-, fruit- en tuinafval (gft), plastic, drankenkartons en oud papier zijn niet langer afvalproducten, maar inmiddels herbruikbare grondstoffen geworden.

"Sommige producten worden bijvoorbeeld alleen verkocht in blikjes en dat is toch echt restafval. En de koffiecups uit elkaar halen gaat mij persoonlijk iets te ver. Dat hoort bij ons bij het restafval. Maar de proef werkt wel. Het restafval is heel beperkt en inmiddels zijn ook onze buren al begonnen met afval scheiden."

Volgens Ganseman is bewuster omgaan met afval iets wat moet groeien. "Over een aantal jaar weten we niet beter."

Blikje

Nellie de Visser en haar man Willem Sanderse (foto) doen mee, omdat ze vinden dat "een betere wereld bij jezelf begint". Om zo min mogelijk afval te produceren, krijgen de deelnemers weekopdrachten en tips, zoals zo min mogelijk producten in een verpakking kopen.

"Ik ben meer gaan letten op wat ik koop", vertelt de Visser. "Zo koop ik bijvoorbeeld geen blikje pinda’s, maar een zakje. Plastic is recyclebaar.”

Het restafval van de deelnemende huishoudens wordt gedurende het experiment afzonderlijk opgehaald en gewogen, om hieruit een gemiddelde te halen. "Wij zitten nu op de 2,1 kilo per twee weken en hebben nog wel een verjaardag gehad. Als de kleinkinderen komen loopt het gewicht op door de luiers."

Komkommer

Bij Nicoline van Boven en haar veertienjarige dochter Renske wordt zelden tot nooit afval opgehaald. "Ik was al veel bezig met afvalscheiding, dus bij mij ging de bak sowieso maar een keer in de drie maanden naar buiten."

Dochter Renske (14) houdt ook rekening met afvalscheiding en koopt volgens haar moeder bijvoorbeeld geen plastic tasjes. "Toch blijft het lastig. Alles wat je koopt zit tegenwoordig in een verpakking, zelfs een komkommer. Nu is dit wel plastic, maar het neemt veel ruimte in. Het zou leuk zijn als er ook een afvalvrije supermarkt komt in Zeeland."

Deelnemers kunnen op de website kapelle.100-100-100.nl ervaringen, foto’s, video’s en tips delen. Het experiment duurt tot 11 juli.