In de bakkerij van Bakker Boer op industrieterrein De Poel in Goes vindt zaterdag 28 mei van 12.00 uur tot 18.00 uur de tweede editie van de Zeeuwse Bolusdag plaats. 

Het evenement wordt georganiseerd door ambachtelijke Zeeuwse brood- en banketbakkers. Dit jaar werken onder meer het Nederlandse Boulangerie-team en de Zeeuwse meester-boulanger Mark Plaating mee. Naast allerlei demonstraties en presentaties kunnen bezoekers zelf ook een bolus maken.

Wedstrijden

Op de Zeeuwse Bolusdag staat niet alleen de bolus in de belangstelling. Bezoekers kunnen ook kennismaken met alle facetten van de ambachtelijke bakkerij. Er vinden verschillende wedstrijden plaats en er is van alles te proeven, waaronder bolusijs.

Sjako Boer, voorzitter NBOV-regio Zeeland, legt uit dat zijn organisatie al jaren boluswedstrijden organiseert en dat na het openen van de nieuwe bakkerij van vorig jaar het idee ontstond om een bolusdag te houden.

“Vorig jaar kwamen daar zo’n kleine duizend mensen op af. Omdat het zo leuk was, wilden we het dit jaar weer doen. Het idee voor de wedstrijd ‘Heel Zeeland bakt’ komt voort uit het populaire programma ‘Heel Nederland bakt’.”

Origineel recept

Tijdens deze wedstrijd kunnen Zeeuwse thuisbakkers het tegen elkaar opnemen en zich uitleven op het thema van dit jaar: ‘Taarten met een Zeeuws tintje’. De tien thuisbakkers met het meest originele recept worden geselecteerd voor de finale.

De jury bestaat uit meester-boulanger Mark Plaating, de Amsterdamse patissier Kees Holtkamp, de Zeeuwse bakker John Pladdet en Corina Schoonen, de Zeeuwse deelnemer aan ‘Heel Holland Bakt’. De winnaar wordt bekendgemaakt bij de start van de Zeeuwse Bolusdag.

Om 16.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats van de wedstrijd om de Zeeuwse Bolustrofee, de jaarlijkse boluswedstrijd onder Zeeuwse ambachtelijke bakkers. Ook leerlingen van het Scalda in Middelburg doen mee.

“Consumenten mogen zelf kiezen uit de beste drie. Dit jaar vindt de bekendmaking op de dag zelf plaats. Ook worden die dag de beste tien Scalda-leerlingen uitgekozen.”

Proeven

Volgens Boer is de dag een happening. “Er is een heel programma. Nieuw dit jaar is de speurtocht.
Bij iedere stand kunnen bezoekers een antwoord vinden op een vraag. Zeven toeleveranciers laten consumenten ruiken en proeven aan producten."

"Als bakker treed je steeds meer naar buiten toe om de consument te vertellen hoe de producten worden gemaakt. Voorheen deden bakkers dat vooral onderling, maar we laten steeds meer aan de buitenwereld zien. Ik denk dat het mensen erg aanspreekt als zij kunnen beleven hoe iets tot stand komt en kunnen zien wat er allemaal gebeurt in een bakkerij.”

Er kunnen zo´n 200 bezoekers na inschrijving meedoen aan de workshops bolusbakken.