Goes heeft eerste wijkbedrijf van Zeeland

Zeeland heeft zijn eerste wijkbedrijf. In de Beukenstraat in Goes-Zuid heeft wethouder André van der Reest van de gemeente Goes woensdag de nieuwe voorziening voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geopend. 

Het is de bedoeling dat werkzoekenden in het wijkbedrijf buurtbewoners gaan helpen met zaken zoals schoonmaakwerkzaamheden, glazen wassen en hulp bij het doen van boodschappen.

Ook gaan ze werkzaamheden verrichten voor bedrijven in de regio.

Het wijkbedrijf is een particulier initiatief van RadarIncluzio dat in de opstartfase financiële hulp krijgt van de gemeente Goes. RadarIncluzio heeft in andere steden al wijkbedrijven opgezet. 

Ervaringsplaats

Volgens Van der Reest snijdt het mes van het wijkbedrijf aan drie kanten. "Het biedt mensen met een gemeentelijke uitkering de kans op werk of een ervaringsplaats. Daarnaast zorgt het wijkbedrijf ervoor dat diensten dicht bij de mensen zijn, tegen een schappelijke vergoeding en wij willen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daar levert dit concept ook een bijdrage aan."

Vergrijzing

Over het wijkbedrijf is meer dan twee jaar gesproken door de gemeente en RadarIncluzio.

Er is gekozen om in Goes-Zuid te beginnen, omdat het de meest vergrijsde wijk is van Goes, er betrekkelijk veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wonen en er daarnaast veel tweeverdieners zijn, die van de diensten van het wijkbedrijf gebruik kunnen maken.

Bij de opening waren woensdag veel mensen uit de buurt aanwezig. "Die betrokkenheid heb je nodig om dit te laten slagen", zei Clemens de Jager van RadarIncluzio. "We hebben al heel veel vragen gehad waarmee we wat kunnen gaan doen."

Tip de redactie