Kapelle zaterdag startpunt Franse Slag Mars

Om de herinnering aan de meidagen van 1940 levendig te houden houdt Stichting Franse Slag Mars zaterdag voor de derde keer het wandelevenement de Franse Slag Mars vanuit Kapelle. Rondom de wandeltochten staan allerlei activiteiten op stapel.

De deelnemers starten en finishen bij dorpshuis De Vroone. De routes – er zijn verschillende afstanden – voeren langs plaatsen waar in de meidagen van 1940 strijd is geleverd tussen Franse en Duitse troepen.

De wandelaars kunnen kiezen voor 7, 17, 25, 31 of 39 kilometer. Alle routes lopen langs de Franse militaire begraafplaats in Kapelle. De langste afstanden passeren ook het Franse Monument bij de Postbrug.

De wandeldag begint om 7.30 uur. Om 9.30 uur vindt de officiële opening plaats door burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle en kinderburgemeester Tessa van Oosten.

Aan de opening nemen Franse militairen in historische uniformen, een colonne militaire voertuigen en overvliegende historische vliegtuigen deel. Dit organiseert Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle.

Tussen 13.30 en 15.30 uur worden de wandelaars feestelijk ingehaald door Harmonie Ons Genoegen.

Defilé

Na de opening houdt de militaire colonne vanaf dorpshuis De Vroone een defilé door Kapelle via de Vroonlandseweg, Lange Meet, CD Vereekestraat, Biezelingsestraat, Kerkplein, Van der Biltlaan, Stationsstraat, Biezelingsestraat, Cederlaan en Vroonlandseweg. Showkorps Jonge Kracht zorgt voor de muzikale begeleiding.

Aan het wandelparkoers is bij Oorlogsmuseum Vitality aan de Vroonlandeweg een groot militair kamp ingericht met meer dan dertig voertuigen, waaronder tanks. Hier vinden allerlei activiteiten plaats, zoals de filmvertoning van De Franse Slag in Zeeland en demonstraties van Nederlandse en Franse re-enactinggroepen.

Kinderen kunnen in het technisch paviljoen met sein en telefoons berichten versturen en er vliegen historische vliegtuigen over.

Het museum is vrijdag open van 9.00 tot 17.00 en op zaterdag van 10.00 tot 17.00. Het wandelevenement en de activiteiten eromheen maken deel uit van de herdenkings- en vieringsweek Toujours Kapelle.

Tip de redactie