Kapelle maakt zich op voor Franse herdenking

In Kapelle vindt donderdag de Franse herdenking plaats.

De ceremonie op de Franse militaire begraafplaats, waarbij onder meer de ambassadeur van Frankrijk en de Consul Generaal van Marokko aanwezig zijn, is een eerbetoon aan de Franse soldaten die in mei 1940 aan Nederlandse zijde vochten tegen de Duitsers en sneuvelden.

Om 16.00 uur vertrekt het gezelschap vanaf het gemeentehuis in een stille tocht naar de begraafplaats. Daar houden de Franse ambassadeur, Consul Generaal van Marokko en burgemeester Anton Stapelkamp toespraken.

Rond 16.40 uur klinkt de Last Post en houden de aanwezigen een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Vervolgens worden het Nederlandse, Marokkaanse en Franse volkslied gespeeld.

Leerlingen

Leerlingen van basisschool De Tunnel in Schore leggen rozen samen met de Franse School Lycée Vincent van Gogh uit Den Haag. Ook kinderen van het islamitische Avicenna College in Rotterdam zijn aanwezig.

De 94-jarige oud-strijder Maurice le Noury legt een krans bij acht van zijn maten. De plechtigheid eindigt met een defilé langs het monument om 17.15 uur.

Gesneuveld

In mei 1940 waren er felle gevechten in Kapelle, Schore, Biezelinge en Wemeldinge. Vooral in Kapelle werd man tegen man gevochten. Daarbij sneuvelde een groot aantal Franse militairen.

Omdat zij niet werden opgespoord, noch afgevoerd besloot de toenmalige burgemeester deze zorg op zich te nemen. Vrijwel de hele mannelijke bevolking hielp mee, zodat in de avond van 17 mei 1940 65 Fransen ter aarde werden besteld.

In 1941 vond de herbegrafenis plaats van de militairen die in de omgeving van Kapelle waren begraven. 

Na de oorlog is de begraafplaats aangewezen als ereveld voor de militairen die onder Franse vlag op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld en niet zijn teruggebracht naar Frankrijk. In Kapelle liggen 228 militairen begraven, onder wie 22 van Noord-Afrikaanse afkomst.

Toujours Kapelle

Sinds 1950 wordt jaarlijks een herdenking gehouden in de week dat de Fransen strijd leverden in en rond Kapelle.

Op het ereveld Orry-la-Ville, net boven Parijs, bevinden zich 114 graven van Nederlandse soldaten die omkwamen in Frankrijk.

Om ook de inwoners van Kapelle te betrekken bij de Franse Herdenking, vinden in de week van de ceremonie tientallen activiteiten plaats onder de naam Toujours Kapelle.

Tip de redactie