Wellicht 150 asielzoekers in Olzendepolder Yerseke

Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders stelt het nog te ontwikkelen bedrijventerrein Olzendepolder-Zuid bij Yerseke beschikbaar voor de huisvesting van asielzoekers.

Het college heeft de provincie Zeeland vrijdag laten weten dat zij hier maximaal honderdvijftig asielzoekers twee jaar lang wil onderbrengen, maakt wethouder Jaap Sinke dinsdag bekend.

Met dit voorstel komt Reimerswaal tegemoet aan de oproep van commissaris van de koning Han Polman aan de dertien Zeeuwse gemeenten om in Zeeland in totaal 2500 mensen asiel te verlenen.

“Honderdvijftig personen is ons deel in relatie tot het inwoneraantal van Reimerswaal”, licht Sinke toe.

“Voorlopig gaat het om twee jaar. Als we daarna de grond nog niet nodig hebben en er komt bijvoorbeeld een halfjaar bij, dan moeten we daarin nuchter zijn en zeggen: ‘waarom ook niet?'”

Gedoe

Als alles goed gaat, zouden de asielzoekers over ongeveer zes maanden hun intrek kunnen nemen in de Olzendepolder, zegt de wethouder.

Eerst wacht de gemeente de reactie van de provincie op het voorstel uit Reimerswaal af. Daarna moet het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nog akkoord gaan met het aanbod.

“Na een zorgvuldige afweging, waarbij we naar alle kernen hebben gekeken, blijkt dit de meest geschikte en acceptabele locatie die past binnen de door de provincie gestelde randvoorwaarden.”

De locatie ligt niet in een dorpskern, maar volgens de wethouder wel dicht genoeg bij de noodzakelijke voorzieningen. Hartje Yerseke en het treinstation Kruiningen-Yerseke liggen op twee kilometer afstand van het nog bouwrijp te maken bedrijventerrein.

“Dit is een neutrale locatie. Ik heb liever een locatie verder weg dan één in de dorpskern waar je gedoe krijgt.” Daarbij doelt hij op het grotendeels leegstaande gebouw Vredelust in Yerseke, dat eerder geopperd is als mogelijke opvanglocatie. “Daarvoor was te weinig draagvlak in de samenleving.”

Kosten

Wie het geschikt maken voor bewoning van het terrein en de opvang gaat betalen als het plan doorgaat, weet Sinke nog niet.

“Daarover moeten we in gesprek met het COA. We willen meedenken en onze verantwoordelijkheid nemen bij het oplossen van dit wereldwijde probleem, maar we leveren ons niet over aan het COA. We hebben onze voorwaarden.”

Reimerswaal had het liefst honderdvijftig asielzoekers verspreid over drie locaties gehuisvest. “Maar dat is onbespreekbaar voor het COA. Dat vinden ze te duur.”

Positief

Als b&w van de provincie en het COA groen licht krijgt voor een azc in de Olzendepolder-Zuid, praten ze over het plan met de gemeenteraad. “We willen ook omwonenden en bedrijven in de directe omgeving bij de uitwerking betrekken.”

Zo’n vijftig bewoners en ondernemers in de directe omgeving van de beoogde locatie zijn dinsdagmorgen per brief geïnformeerd over het voorstel. “We hebben na één ochtend al een handvol positieve reacties ontvangen. Dat geeft ons een goed gevoel.”

Sinke verwacht binnen twee à drie weken een reactie te krijgen van de provincie.

NUwerk

Tip de redactie