Molens op de Bevelanden zetten deuren open

Verspreid over Nederland zijn zaterdag en zondag 950 molens open voor publiek tijdens de Nationale Molendag. 

Molenaars vertellen over hun werk en organiseren extra activiteiten, zoals fietstochten, molenmarkten en spelletjes voor de kinderen. Ook is er een gratis Molen Doe-boekje beschikbaar voor kinderen. De organisatie is in handen van de vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Koornbloem

‘Het beleven van de molen’ staat centraal tijdens de 44e editie van de Nationale Molendag. De molenaars nodigen iedereen uit een kijkje te nemen in hun molen. Op Zuid-Beveland doen onder meer molens De Koornbloem in Goes, de Oostmolen in Kloetinge en De Hoop en Verwachting in Borssele mee. In de gemeente Reimerswaal zijn dat onder meer molen De Rozeboom in Krabbendijke, De Witte Molen in Rilland en De Oude Molen in Kruiningen.

Overzicht

Een overzicht van de deelnemende molens staat op www.molens.nl. Vrijwel overal worden extra activiteiten georganiseerd.

Bij molen De Vijf Gebroeders in Heinkenszand is bijvoorbeeld een streekmarkt rondom de molen en kunnen bezoekers pannenkoeken eten. Bij alle open molens vertelt de molenaar over het werk in en aan de molen.

Bij molen De Rozeboom in Krabbendijke zijn er kinderactiviteiten en vindt de prijsuitreiking van een kleurwedstrijd plaats.

Volkorenbrood

Het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde organiseert in het kader van haar 40-jarig bestaan een bakwedstrijd ‘Wie bakt het beste volkorenbrood van Nederland?’.

Thuisbakkers maken kans op een broodbakworkshop bij meesterbakker Robèrt van Beckhoven.

Meer informatie is te vinden op www.molenaarsgilde.nl.

NUwerk

Tip de redactie