Leerlingen herdenken omgekomen vliegers Krabbendijke

Bij het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke hielden onder meer leerlingen van het Calvijn College donderdag een herdenking voor de zeven omgekomen bemanningsleden van een Lancaster bommenwerper in de Tweede Wereldoorlog.

Onderdeel van de herdenking, georganiseerd door het Calvijn College en stichting Wings to Victory, was een fly-by en een toespraak door wethouder Hans de Kunder van Reimerswaal.

Het Calvijn College, locatie Krabbendijke Appelstraat, adopteerde het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke in 2011. Voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei namen zij de verplichting op zich om ieder jaar een herdenking te organiseren waarin leerlingen participeren.

De leerlingen droegen zelfgemaakte gedichten voor. "Vliegen voor de vrijheid met een risicovolle vlucht", zo begon het gedicht van de 14-jarige Barry de Leeuw.

"Na alles wat wij geleerd hebben heb ik veel respect gekregen voor wat anderen hebben gedaan, zodat wij nu in vrijheid kunnen leven", zegt hij. "Het is dapper dat zij hun leven opofferden voor een land dat ze niet kennen."

Mist

Op 11 mei 1944 werd er een aanval beraamd met 126 Lancasters op Hasselt in België. De vliegtuigen waren deels afkomstig uit midden-Engeland.

Vanwege een dikke laag mist trof geen van deze bommenwerpers het doel. Tijdens de terugreis werd een van de Lancasters getroffen door een Duitse nachtjager, ter hoogte van Krabbendijke. Alle zeven bemanningsleden kwamen om toen hun vliegtuig neerstortte op de Noorddijk.

Vrijheid

"Ik vond het een mooie herdenking", vertelde leerlinge Myrthe van Stee. "Voor de lessen wist ik niet eens dat het monument bestond. Door een gedicht te schrijven krijg je er meer gevoel bij, je moet je gaan verdiepen in wat oorlog met iemand doet en wat het doet met de slachtoffers."

Volgens de 14-jarige Carola Baaij is het ook goed om iets te leren over je eigen omgeving. "We leren allemaal de algemene dingen over de Tweede Wereldoorlog, maar als je dan hoort dat er zo dichtbij een vliegtuig is neergestort en zulke jonge mannen zijn omgekomen geeft dat een ander perspectief."

Vrijheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend, beseft Carola zich. "Herdenken is daarom belangrijk. Dankzij onder andere deze helden leven wij wel in vrijheid."

Tip de redactie