Piet Zoon heeft ‘geen toverstaf om situatie Reimerswaal te verbeteren’

Waarnemend burgemeester Piet Zoon van Reimerswaal wil werken aan de spanningen tussen de gemeenteraadsleden en tussen de gemeentelijke bestuursorganen. Bij zijn beëdiging dinsdagavond zei Zoon ook het duale stelsel, dat onvoldoende tot uitdrukking komt door de dominante coalitie, te willen verbeteren. “Maar hiervoor heb ik geen toverstaf”, aldus de waarnemer.

Hij wil samen met onder meer het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraadsleden de weg naar boven vinden. “Ook als u dit nauwelijks kansrijk acht roep ik u op constructief mee te denken om het rendement van uw functie en fractie te vergroten.”

Piet Zoon is dinsdagavond officieel geïnstalleerd als waarnemend burgemeester in een buitengewone vergadering in het gemeentehuis in Kruiningen. 

De problemen waarop Zoon in zijn toespraak inging zijn in kaart gebracht door Geert Jansen. Als externe gesprekspartner overlegde hij met de fractievoorzitters over de procedure voor de nieuwe burgemeester en hierbij kwamen meningsverschillen aan bod.

Jansen constateerde dat de bestuurlijke verhoudingen in de gemeente zodanig onder druk staan dat zij evenwichtige besluitvorming soms in de weg staan. “Wat u ook van het rapport-Jansen vindt, de basis voor mijn benoeming vloeit voort uit de hoofdlijnen hierin”, zei Zoon, “en één ding is zeker: blijven hangen in dezelfde groef is geen oplossing.”

Groef

De raad en het college moeten volgens de waarnemer ieder afzonderlijk en in het verkeer tussen elkaar nagaan welke oplossingen er zijn voor de problematiek.

“U kunt, zowel collectief als individueel, de weg uit de groef vinden door de cirkel waarin u bent terechtgekomen te doorbreken. Ook als u de opdracht nauwelijks kansrijk acht, roep ik u op om constructief mee te denken om het rendement van uw functie en fractie te vergroten.”

Als nieuwe voorzitter van de gemeenteraad zei Zoon op te staan voor standpunten van zowel meerder- als minderheden binnen de raad.

“Samen met de overige leden van het college en in samenspraak met de bevolking en organisatie sta ik niet alleen voor u klaar om leiding te geven aan een verbeteringsagenda voor de toekomst, maar ben ik ook bereid met u de weg omhoog te zoeken.”

Tip de redactie