Donderdag is er een herdenking bij het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke. Hierbij worden de zeven bemanningsleden van een Lancaster bommenwerper herdacht die hier omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

Leerlingen van het Calvijn College hebben een rol bij de openbare plechtigheid.

Onderdeel van de herdenking – die het Calvijn College en stichting Wings to Victory organiseren – zijn een fly-by en een toespraak door wethouder Hans de Kunder van Reimerswaal. 

Twee klassen uit het tweede leerjaar vmbo van het Calvijn College nemen deel aan de herdenking. Die past in het kader van hun lessen over de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen schrijven een gedicht over vrijheid, herdenken en dankbaarheid en maken in tweetallen een opdracht over een oorlogsmonument in eigen dorp.

Adoptie

Het Calvijn College adopteerde het monument aan de Noorddijk in 2011. Voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de school de verplichting op zich genomen om ieder jaar een herdenking te organiseren waarin leerlingen participeren.

“Het is belangrijk om samen met leerlingen stil te staan bij de noodzaak om te herdenken”, laat een woordvoerder van het Calvijn College weten.

“Het maakt leerlingen bewust van de vrijheid waarin we leven. Voor leerlingen is het ook van belang dat ze de omgevingsgeschiedenis kennen.”

Leerlingen worden actief betrokken bij de organisatie en uitvoering van de herdenking.

Stichting

De stichting Wings to Victory is in 2006 opgericht. De oprichters vonden dat de hele luchtstrijd in de Tweede Wereldoorlog meer aandacht verdiende en in het bijzonder de vele omgekomen vliegeniers.

De stichting is actief op allerlei terreinen, heeft een museum en organiseert activiteiten.

Herdenking

Donderdag begint de plechtigheid bij het monument rond 10.50 uur, met een toespraak door Joop van Weele van Wings to Victory. Daarna spreekt wethouder Hans de Kunder.

Leerlingen dragen gedichten voor en lezen de namen van de omgekomen vliegeniers voor. Om 11.12 uur klinkt de Last Post en is het twee minuten stil.

Na het Wilhelmus worden er om 11.15 uur kransen gelegd en is er om 11.20 uur een fly-by. Om 11.25 uur loopt het gezelschap in een stille tocht terug naar de school.