Met een Frans orgelconcert in de Hervormde kerk in Kapelle begint vrijdag de vierde editie van Toujours Kapelle. Tot en met 22 mei zijn er in de hele gemeente activiteiten om de Franse Slag van mei 1940 te herdenken, maar ook de vrijheid en band tussen Kapelle en het Franse Orry-la-Ville te vieren.

Op 19 mei vindt de 66e officiële herdenking (foto) in Kapelle plaats van de Franse oorlogsslachtoffers.

Vorig jaar kon burgemeester Anton Stapelkamp terugblikken op een Toujours Kapelle dat ‘formidable’ was. Alles staat in de startblokken om er ook in 2016 een geslaagde week van te maken.

Zo is er op de officiële openingsavond zaterdag (14 mei) een Frans filmfestival in dorpshuis De Vroone in Kapelle. Ook Museum Vitality speelt weer een rol tijdens de herdenkings- en feestweek.

Met de Frans Slag Mars hoopt Toujours Kapelle wandelaars van ver buiten de gemeente te trekken. Zaterdag 21 mei kunnen zij vanuit dorpshuis De Vroone zeven, vijftien, vijfentwintig, dertig of veertig kilometer afleggen. De routes voeren langs historische plaatsen.

Franse herdenking

Donderdag 19 mei vindt de openbaar toegankelijke Franse herdenking plaats op de begraafplaats aan de Kitskinderseweg in Kapelle.

Sinds 2003 is de plechtigheid op of omstreeks 17 mei, de dag dat de Franse generaal Deslaurens sneuvelde bij de aftocht van zijn troepen van Vlissingen naar Breskens.

De gemeente Kapelle organiseert de herdenking in overleg met de Franse ambassade en het Comité du Souvenir Français.

Bij de ceremonie zijn onder meer ambassadeurs of consuls van Frankrijk en Marokko aanwezig, vertegenwoordigers van de Nederlandse Strijdkrachten, militaire attachés van diverse landen en veteranen.

De stille tocht voor de herdenking vertrekt om 16.00 uur vanaf het Kerkplein in Kapelle.