Net als vorig jaar maakt de gemeente Borsele winst met zijn grondbedrijf. 

Het saldo over 2015 is 538.000 euro. De winst is toe te schrijven aan het project Over De Dijk in Heinkenszand. Het college van burgemeester en wethouders verwacht daarvoor in de toekomst nog zo’n 1.726.000 euro aan kosten te maken, inclusief het bedrag voor het herstraten en een wijziging in het plan. Het saldo op de laatste dag van 2015 bedroeg 2.333.370 euro. Daarmee is er een plus van zo’n zes ton.

Plataanweg

Daartegenover staat het nieuwbouwplan aan de Plataanweg in Ovezande. Het college verwacht dat het langer gaat duren dan gepland voordat alle 33 resterende kavels zijn verkocht. Daardoor moet ze nu 62.000 euro afboeken. Er blijft daarmee een positief saldo van 538.000 euro over.

Niet gek

Gemeenten zijn tegenwoordig verplicht om winsten en verliezen op het grondbedrijf meteen te nemen.

In tegenstelling tot Zeeuwse gemeenten zoals Middelburg en Vlissingen draait het grondbedrijf in Borsele nog zwarte cijfers.

Over 2014 maakte de gemeente ook al winst, toen 770.000 euro. “We hebben ons in het verleden niet gek laten maken”, zei wethouder Ad Schenk toen. “We zijn altijd terughoudend geweest in het verwerven van grond en hebben nooit de hoofdprijs, maar wel nette prijzen willen betalen. Daardoor hebben we de markt voor onszelf niet verpest.”

Reserve

Het college wil de 538.000 euro storten in de reserve weerstandsvermogen bouwgrondexploitatie. De gemeenteraad moet daarmee nog instemmen.