Tweede Kamerleden Jan Vos en Albert de Vries van de PvdA willen dat minister Henk Kamp de mogelijkheden onderzoekt om 'een nucleaire ontmantelingsindustrie' in Nederland op te zetten. 

Ze zeggen dat in vragen aan de minister van Economische Zaken.

Vos en De Vries stellen deze naar aanleiding van een artikel in het FD. Daarin schrijft Jorien de Lege van Greenpeace dat de kerncentrale in Borssele een financieel 'blok aan het been' is van Zeeland en Nederland.

Er zou een kapitaalinjectie nodig zijn van 200 miljoen euro. Vos en De Vries willen van Kamp weten of dat waar is.

Volgens De Lege is het het beste om de kerncentrale nu te ontmantelen in plaats van hem open te laten tot eind 2033.

Specialistisch

Ze wil dat Kamp de 200 miljoen euro beschikbaar stelt om Borssele nu te ontmantelen. Ze ziet het als een investering. De komende jaren volgen er volgens haar wereldwijd vierhonderd kerncentrales.

Het ontmantelen is 'een specialistische techniek, die nog nauwelijks ontwikkeld is'. Nederland zou door Borssele te sluiten kennis kunnen opdoen en deze overal ter wereld kunnen inzetten.

Bloeiend

De Lege zegt dat er hierdoor een bloeiende bedrijfstak kan ontstaan. Vos en De Vries zien kansen voor Zeeland en willen dat Kamp onderzoek doet naar de mogelijkheden.

Ze hopen dat het onderzoek over twee maanden klaar kan zijn als het onderzoek van Jan-Peter Balkenende wordt gepresenteerd.

Werkgelegenheid

De oud-premier kijkt met zijn commissie naar de kansen voor toekomstige werkgelegenheid in Zeeland.

Deze is ingesteld, nadat duidelijk werd dat Delta zijn energie- en netwerkbedrijf moet splitsen. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk honderden banen kosten.