Van Anna Moonen (11) en Roxanne van Ruiten (12) uit Schore gaan we nog veel horen als het aan deze judoka's ligt. Volgend jaar doen ze, als ze zich kwalificeren bij de Zuid-Nederlandse kampioenschappen, mee aan het Nederlands kampioenschap. En dat is niet voor het eerst.
 

Anna Moonen (foto, links) en Roxanne van Ruiten schopten het vorige maand tot het Nederlands kampioenschap judo. Ze trainen minimaal vier keer per week en haalden een zevende (Moonen) en elfde (Van Ruiten) plek op het nationale podium.

"We gaan natuurlijk voor de eerste plek op een NK", lacht Van Ruiten. Ze heeft een goede balans tussen het competitiegevoel en vriendschap, vertelt ze.

"Buiten de mat zijn we allemaal vriendinnetjes, maar op de mat moet je dat even vergeten en gaan voor de winst. Judo is zo leuk, omdat je er je gevoel in kwijt kunt. Ik kan mijn hoofd dan even lekker leegmaken."

Stoeprandje

Van Ruiten heeft de blauwe band en is naar eigen zeggen goed in het 'stoeprandje', een achterwaartse heupworp.

"Het blijft voor mij voorlopig wel een hobby, maar als ik de kans krijg om mijn beroep ervan te maken en ik bijvoorbeeld mag meedoen aan de Olympische Spelen, zou ik daar zeker honderd procent voor gaan."

De meiden zitten al vanaf hun achtste jaar op judo. Moonen is met de sport begonnen door haar broertjes.

"Alle drie mijn broertjes zitten op judo. Toen een van hen thuiskwam met een hele mooie beker, dacht ik bij mezelf 'ik wil ook proberen om zo’n beker te winnen'. Ik ben meegegaan en vond het heel leuk."

Voetstud

De meiden kennen elkaar van het dorp. "Het is toevallig dat Roxanne ook zo goed is en we zijn door judo hele goede vriendinnetjes geworden. We doen ook veel dingen samen buiten het judo om."

Moonen heeft de groene band en haar doel is om uiteindelijk de zwarte band te halen. "Ik vind het leuk als hobby en wil het hoogste niveau bereiken, maar ik weet niet of ik er mijn beroep van wil maken."

Moonen is goed in de voetstud, waarbij je je tegenstander laat struikelen.

Aan ambitie ontbreekt het de twee niet. Wie weet strijden deze talentjes uit het kleine dorpje over een paar jaar wel om de wereldtitel.