Matthijs Bolier uit ‘s-Gravenpolder en Rick Dekker uit Middelburg hebben dinsdag in Kopenhagen de eerste prijs in de wacht gesleept op de Young Scientists Contest 'Unge Forskere'.

De vijfdejaars vwo'ers van het Calvijn College gooiden op deze Deense wetenschapsbeurs hoge ogen met hun onderzoek naar tonijn.

Op 4 juni wonnen Bolier en Dekker in de internationale ronde van de milieu- en duurzaamheidsolympiade INESPO de derde prijs en dit betekende een ticket voor Unge Forskere. 

Op deze beurs waren 49 Deense junior teams, 48 Deense senior teams en 9 internationale teams vertegenwoordigd.

Van de internationale teams ontving het Nederlandse team de eerste prijs (300 dollar) en Chinese teams gingen met de tweede (200 dollar) en derde prijs (100 dollar) naar huis.

Rechtstreeks

De prijsuitreiking werd rechtstreeks op de Deense televisie uitgezonden. Prins Joachim van Denemarken en de Deense minister van onderwijs overhandigden Bolier en Dekker de prijs.

Bolier en Dekker verdedigden hun tonijnonderzoek op de beurs in Kopenhagen. Ze doen onderzoek naar het verminderen van de frictie van schepen om zo de uitstoot van hun afgassen te reduceren. 

De twee kwamen op het idee om de vorm van tonijn te bekijken, omdat dit één van de snelste vissoorten is. Het blijkt dat zij hun snelheid bereiken door een combinatie van extreme spierkracht en een optimale hydrodynamische vorm.

De jongens laten hierop allerlei computermodellen los. Bovendien doen ze regelmatig veldwerk op de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen en de TU Delft.

Stromingsleer

Ondertussen hebben ze zich al behoorlijk moeten verdiepen in de stromingsleer, een uiterst complexe materie.

De negen internationale teams (in totaal 22 studenten) arriveerden drie dagen voor de competitie aanving, om de cultuur van het land mee te krijgen.

Op zaterdag kregen zij bijvoorbeeld een interactieve rondleiding door Kopenhagen.