Het jubileumjaar ter ere van het 150-jarig bestaan van het Kanaal door Zuid-Beveland is begonnen. De komende maanden staan er allerlei activiteiten op stapel.

Het kanaal was ooit een van de drukst bevaren kanalen van West-Europa. Al anderhalve eeuw is het van grote economische waarde voor Wemeldinge als Hansweert, vertelt de Kapelse burgemeester Anton Stapelkamp.

Sinds 1866 verbindt het Kanaal van Zuid-Beveland de Oosterschelde met de Westerschelde.

"Dit gaf een enorme economische impuls aan met name de dorpen Wemeldinge en Hansweert", vertelt burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle, die tijdens de feestelijke opening een toespraak gaf over de waarde van het Kanaal voor Zuid-Beveland.

"De werkgelegenheid was groot en de dorpen groeiden snel. Wemeldinge en Hansweert werden plaatsen van belang."

Hoogtijdagen

In de hoogtijdagen kwamen er jaarlijks zo’n 100.000 schepen door het kanaal en was het een van de drukst bevaren kanalen van West-Europa. 

"In de dorpen ontstond een mengeling van arbeidslieden uit heel Nederland, die hun geluk zochten in een van de dorpen aan het kanaal."

Niet alleen werklieden migreerden naar Wemeldinge en Hansweert, er ontstond ook een groep ondernemers, de zogeheten parlevinkers.

Zij leverden diverse producten aan de passerende schepen. Levensmiddelen, maar schoonmaakmiddelen, olie en touw.

Parlevinkers

Voordat de schepen aankwamen in Wemeldinge of Hansweert werden de bestellingen doorgeven aan de parlevinkers, zodat zij tijdig bij de sluis aanwezig waren.

De parlevinkers leverden de bestelde waren af op het moment dat het schip afmeerde bij de sluis. Soms brachten ze producten met een eigen boot naar het schip.

In 1993 werd het kanaal verbreed en om Wemeldinge heen gelegd. De grote bedrijven verdwenen en daarmee ook de inkomsten voor bijvoorbeeld de lokale horeca. Ook de parlevinkers verdwenen.

Het leek het erop dat beide dorpen in een economisch gat zouden vallen. “Hansweert komt nu pas weer boven Jan.”

Toerisme

Wemeldinge koos er echter al snel voor om van de nood een deugd te maken en stortte zich op het toerisme als inkomstenbron. “Op de plaats van de oude sluizen liggen nu een schitterende jachthaven, boulevard en huizen. Hierdoor is het Kanaal van Zuid-Beveland voor Wemeldinge opnieuw van groot economisch belang.”

Het toerisme in Wemeldinge groeit nog steeds. "Tegenwoordig telt het dorp maar liefst 175.000 overnachtingen per jaar. We mogen dan ook wel stellen dat Wemeldinge steeds meer op de kaart komt te staan als toeristische trekpleister."

Naast de overnachtingen komen ook steeds meer toeristen een dagje naar het dorp, voor het strand, een bezoekje aan de haven en de boulevard of voor een wandeling of fietstocht langs het kanaal en de sluizen.